18 & 19 Μαρτίου 2017 – Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ /

Κύκλος «Δημιουργία Ρεπερτορίου» – ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

Τρεις συνθέτες, μετά την περιήγησή τους σε μια υποθετική έκθεση ζωγραφικής με πληθώρα έργων από διάφορες εποχές δημιουργούν συμφωνικά έργα. Στεκόμαστε μαζί τους «απέναντι» στους πίνακες που επέλεξαν και «ακούμε» την ενατένισή τους.

Η ιδέα για την διάδραση Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών -ενταγμένη στον Κύκλο Δημιουργία Ρεπερτορίου – προέκυψε από μια συζήτηση του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. Σημείο εκκίνησης της συζήτησης αποτέλεσε ο ζωγραφικός πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη «Παιδική συναυλία». Ως αποτέλεσμα προέκυψε η σκέψη ανάθεσης δημιουργίας έργων συμφωνικής μουσικής σε τρεις δημιουργούς. Η ανάθεση δεν έγινε με πρόταγμα την ακαδημαϊκή προσέγγιση αλλά κυρίως με την προσμονή αποκάλυψης μουσικών κόσμων και αισθητικών από τη συνάντηση των τριών συνθετών με έργα εικαστικών τεχνών και ειδικότερα της ζωγραφικής. Πίνακες της επιλογής των συνθετών, θα αποτελέσουν το υλικό έμπνευσης -την αφορμή- για την σύνθεση νέων μουσικών συνθέσεων. Οι συνθέτες είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν και να προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο τα έργα ζωγραφικής , τη φόρμα, το χρώμα ή ίσως στις τεχνικές ή το περιεχόμενο.

Μιχάλης Οικονόμου
Μιχάλης Οικονόμου

Ο διακεκριμένος διευθυντής ορχήστρας Μιχάλης Οικονόμου, συνθέτει το ένα από τα τρία έργα που θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση στην συναυλία. Τίτλος του έργου «Ελεγείες στα Οράματα Επτά Αγγέλων ΙΙΙ», Δραματική Καντάτα για Μέτζο-Σοπράνο και Συμφωνική Ορχήστρα. Πηγή έμπνευσης στη δημιουργία του έργου υπήρξε ο πίνακας του Βρετανού ζωγράφου της εποχής του Ρομαντισμού, John Martin , με τίτλο «The Great Day of his Wrath» (Η μεγάλη μέρα της οργής Του).

Τάσος Ρωσόπουλος
Τάσος Ρωσόπουλος

Ο Τάσος Ρωσόπουλος, συνθέτης και συνεργάτης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, με έμπνευση το έργο του Γιώργου Ρόρρη «Η επίσκεψη» θα παρουσιάσει το έργο «Η Επίσκεψη» – Μουσική σε Τέσσερις Λεπτομέρειες και Τέσσερις Λέξεις για Ορχήστρα και Μέτζο Σοπράνο.

 

papadim_d
Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ενώ ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, συνθέτης και ιδρυτής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ θα παρουσιάσει συμφωνικό έργο του οποίου κάθε μέρος αντιστοιχεί σε διαφορετικό ζωγραφικό πίνακα.

 

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή

Συνθέτες: Μιχάλης Οικονόμου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος

Διεύθυνση Ορχήστρας: Λουκάς Καρυτινός

Καρυτινός
Λουκάς Καρυτινός

Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Σολίστ: Θεοδώρα Μπάκα, Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Th.BAKA_267©dkoilalous2008 Foto
Θεοδώρα Μπάκα
Μαργαρίτα Συγγενιώτου2
Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Ώρα έναρξης: 20:30

Περισσότερες πληροφορίες στο www.sgt.gr