Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας στο Studio...

Στην εκπομπή του Σαββάτου, 4.12.2021 και ώρα 20.00, θα μεταδοθεί η συνεργασία του Jazz Κουαρτέτου του Δημήτρη Τσάκα με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της...

Δυτικά της Σελήνης | Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συνομιλεί...

 Δυτικά της Σελήνης Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συνομιλεί με τους Ιμπρεσιονιστές συνθέτες και την Τζαζ. Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ  προσκαλεί το κοινό...

Η Μαγεία της μουσικής του σινεμά | Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής...

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ 28/9/2021 Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 29/9/2021 Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού   Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, βγαίνει εκτός συνόρων, μετά...

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής στο Παλατάκι | Πολιτιστικός Σεπτέμβρης Δήμου Χαϊδαρίου

H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συμμετέχοντας στον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη του Δήμου Χαϊδαρίου θα παρουσιάσει μια μοναδική συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλατάκι, την Παρασκευή...

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής στον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη του Δήμου Παλλήνης

H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης» του Δήμου Παλλήνης, θα παρουσιάσει μια μοναδική συναυλία στον εξωτερικό χώρο του...

Διαγωνισμός Σύνθεσης Dionysia Trust 2021 με την υποστήριξη των Μουσικών Συνόλων...

Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ έχοντας ως βασικό στόχο την ανάδειξη την νέας δημιουργίας υποστηρίζουν τον Διαγωνισμό Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης Dionysia Trust. Τα έργα που...

Ποιοί είμαστε

Η  Ορχήστρα  Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα  Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Κώστα Γιαννίδη – όπως ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό – και τον μουσικοσυνθέτη ΄Ακη Σμυρναίο (Γαληνό Κιουσόγλου).

Γνωστή ως “Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ” αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξ’αιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου: αγαπημένα τραγούδια της εποχής, ελαφρά κλασσικά έργα, οπερέττα και μουσική κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι η εποχή που ο ήχος της Ορχήστρας καταγράφεται και συνοδεύει πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Αξιόλογοι συνθέτες, ενορχηστρωτές και μαέστροι όπως οι  Τ.Αθηναίος, Α.Γεωργιάδης, Τ.Μωράκης, Μ.Σογιούλ, Ζ.Ιακωβίδης, Μ.Πλέσσας, Κ.Καπνίσης, Κ.Κλάββας, Α.Χατζηαποστόλου, Τ.Καραλίβανος και καταξιωμένες φωνές όπως η Σ.Βέμπο, η Μαίρη Λω, η Γιοβάννα, η Ζ.Κουρούκλη, ο Τ.Μαρούδας, ο Σ. Παναγόπουλος, ο Ν.Γούναρης, ο Τ.Μακούλης συνεργάσθηκαν με την Ορχήστρα.

Κορυφαία  υπήρξε η συμμετοχή της στα πρώτα “Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού” όπου σε αυτά τραγουδήθηκαν οι πρώτες επιτυχίες του Μ. Χατζιδάκη και του Μ.Θεοδωράκη. Η αναβίωση του ”Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης” το 2005 σηματοδότησε την επιστροφή  και συμμετοχή της  Ορχήστρας  Σύγχρονης  Μουσικής  στον ιστορικό θεσμό.

Πολλές κι αξιόλογες ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές της Ορχήστρας ζωντανές και ηχογραφημένες από το Α’ και το Β’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ μέχρι και τις αρχές της  δεκαετίας του ’90, οι οποίες είχαν συντελέσει στη δημοφιλία της.

Το 1974, η Ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ” κι εμπλούτησε το σχήμα και το ρεπερτόριο της. Συνέχισε τις συνεργασίες της με τους δόκιμους καλλιτέχνες της εποχής καταγράφοντας το μουσικό γίγνεσθαι εκείνης της περιόδου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, το σύνολο των πνευστών της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής μαζί με το rhythm section αποτέλεσαν την  “Big Band” , το μοναδικό οργανικό σύνολο στον Ελλαδικό χώρο που ειδικευόταν στην εκτέλεση έργων μουσικής jazz  και είχε ευρύτατη απήχηση κυρίως στο νεανικό κοινό.

Καλλιτεχνικοί διευθυντές της Ορχήστρα ς Ποικίλης Μουσικής διετέλεσαν οι: Μιχάλης Ροζάκης, Κυριάκος Σφέτσας και Βασίλης Τενίδης ενώ μόνιμος αρχιμουσικός της ήταν ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης.

Επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ορχήστρα απέκτησε αριθμητικά την φυσιογνωμία ενός πλήρους οργανικoύ συνόλου αποτελούμενου από 70 μουσικούς και μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.”

Ως αποτέλεσμα, το ρεπερτόριο της καλύπτει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα: μουσική από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μιούζικαλ, οπερέττα, συμφωνική Jazz, ελληνικό και ξένο rock, έντεχνο ελληνικό τραγούδι, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια, λαικά ορατόρια κα.

Δημοφιλείς  ΄Ελληνες καλλιτέχνες, σολίστ και μαέστροι όπως η σοπράνο Τ.Δριβάλα, η Σ. Θεοδωρίδου, ο  Δ.Καβράκος, Α. Κουλουμπής, η Β.Στυλιανού, ο Β.Τσαμπρόπουλος, η Τ.Παπαγεωργίου, η Α.Τκάτσεβα, ο  Θ.Αντωνίου, ο  Δ.Αγραφιώτης και ο Α.Μπαλτάς ο οποίος είχε διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής των  Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ,  έχουν συνεργαστεί με την Ορχήστρα.

Σταθμός στην ιστορία της  “Ορχήστρας Σύχρονης Μουσικής” ήταν η περιοδεία της με τον Μ. Θεοδωράκη το 1994 στα μεγαλύτερα θέατρα της Β. Αμερικής: Carnegie Hall, Avery Fischer, J.F.Kennedy Centre, Meyerhoff  Hall-Baltimore, Philadelphia Academy of Music, Wang Center-Boston, O’Keefe Centre-Toronto  όπου είχε ερμηνεύσει το «΄Αξιον Εστί» κι άλλα έργα του συνθέτη.

Μοναδική κι εξαιρετική  είναι η  ηχογράφηση ολοκλήρου του έργου του  Δ. Σολωμού “΄Υμνος εις την Ελευθερία» από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ σε συνεργασία  με το Κεντρο Χορωδιακής Πράξης το 1999 υπό τη διεύθυνση του  ΄Αλκη Μπαλτά .

Συναυλίες και συνεργασίες της Ορχήστρας με διάσημους καλλιτέχνες που ξεχώρισαν ήταν :  η  παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Zbigniew Preisner «Silence, Night and Dreams» υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και τη συμμετοχή της Πολωνής σοπράνο Elzbieta Towarnicka και της Teresa Salgueiro των Madredeus τον Σεπτέμβριο του 2007.

Η εμφάνιση της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής  στην Alter Oper της Φραγκφούρτης τον Οκτώβριο  του 2007 με το «΄Αξιον Εστί» υπό τη διεύθυνση του Α.Πυλαρινού.

Η   σύμπραξη της Ορχήστρας με την Katherine Jenkins στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2009 και τους  Antony and the Johnsons στο πλαίσιο της Ευρωπαικής τους περιοδείας με Συμφωνικές Ορχήστρες στο Badminton τον Ιούνιο  του 2009.

Η εμφάνιση της Ορχήστρας στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη το 2009 αλλά κι άλλες εμφανίσεις της στην Κωνσταντινούπολη κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου(2009 -2011).

Η συνεργασία της Ορχήστρας με τους West  End Stars :Ramin Karimloo, Simon Bailey, Stephen Rahman-Hughes και την Φωτεινή Δάρρα και διευθυντή ορχήστρaς τον Simon Beck στο Babminton τον Δεκέμβριο του 2011.

Η παρουσίαση μερικών απο τα πιο διάσημα έργα του βραβευμένου  με  Oscar συνθέτη Nicola Piovani υπό τη διεύθυνση του ιδίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τoν Aπρίλιο του 2012 .

Σημαντικότατη  έχει υπάρξει η προσφορά της Ορχήστρας εδώ και δεκαετίες στην παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων συνεργασίων και συναυλιών με τα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης και Ιλίου και τα Μουσικά Πανεπιστήμια Αθηνών και  Ιονίου.

Λυρικοί καλλιτέχνες όπως οι:  Α. Κορωναίος, Τ. Χριστογιαννόπουλος, Χ. Σταμπόγλης, Μ. Μάνσολα, Ε. Βουδουράκη, Θ. Μπάκα μαέστροι: Μ. Λογιάδης, Α. Τσελίκας, Κ. Γουρζή, Ν. Τσούχλος, Χ. Παπαγεωργίου, Α. Στρίγκος, Σ. Σούλης, Α.Πυλαρινός γνωστοί μουσικοσυνθέτες: Γ. Γλέζος, Χ. Λεοντής, Γ. Μαρκόπουλος, Η. Ανδριόπουλος, Δ. Παπαδημητρίου Ν.Πλατύραχος, Ε. Ρεμπούτσικα, τραγουδιστές: Γ. Νταλάρας, Μ. Μητσιάς, Β. Λέκκας, Πάριος, Χ. Αλεξίου, Μ. Κανά μουσικοί που διαπρέπουν στο χώρο της jazz και της rock : Χ. Ραφαηλίδης, Γ. Φακανάς, Τ. Πατερέλης, A. Aνδρέου, Κ. Τουρνάς, Δ.Τσάκνης, Φ. Πλιάτσικας αλλά και της παραδοσιακής μουσικής: Χ. Αιδονίδης, R. Daly, A. Aρκαδόπουλος, A. Κατσίγιαννης καθώς και ηθοποιοί-αφηγητές: Κ. Καζάκος, Ν.Τσακίρογλου, Α. Συνοδινού, Γ.Φέρτης, Γ. Βαλτινός, Π. Ζούνη έχουν συνεργαστεί τα πρόσφατα χρόνια με την Ορχήστρα επιβεβαιώνoντας τον πολυποίκιλο χαρακτήρα της και τον μοναδικό της ρόλο στην ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα. Σε έναν τόπο που για χρόνια έχει στερηθεί τις καλές μεγάλες ορχήστρες και τον έντεχνο ήχο αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία και το ρόλο που επιτελεί η Ορχήστρα  Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ!

Από τον Ιούλιο του 2020 Αρχιμουσικός της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής έχει αναλάβει ο καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

Οι Μουσικοί της Ορχήστρας Σύγχονης Μουσικής της ΕΡΤ

ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ
Γιώργος Αραβίδης

ΚΟΝΤΣΕΡΤΙΝΟ ΕΠΙ ΤΙΜΗ
Valentino Beikof †

Α΄ΒΙΟΛΙΑ
Ευστάθιος Λασκαρίδης
Βασίλειος  Δήμος
Κυριακή   Παπαγεωργίου
Δημήτρης  Παπαδημητριάδης
Παύλος Παπαδόπουλος

Β΄ΒΙΟΛΙΑ
Ευάγγελος Ζαραλής
Γεράσιμος Τσιντιλάκης
Γεώργιος Κωνσταντινίδης
Χάρης Γιαννόπουλος
Ναυσικά Δεββέ
Γεώργιος Θεολογίτης
Δημήτρης Θεολογίτης

ΒΙΟΛΕΣ
Αναστάσιος Γρηγορόπουλος
Λεωνίδας Γρηγορόπουλος
Αλίκη Στεφανοπούλου
Αργυρώ  Κωνσταντινίδη
Άννα Τσινίκα

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΛΑ
Νίκος  Ιωνάς
Τριανταφυλλένια  Σπαχή
Αλεξάνδρα Κλαβανίδου
Αριάδνη Πόλκα

ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΑ
Αριστείδης  Σκληρός
Βασίλης Καραχούτης

ΦΛΑΟΥΤΟ
Ελλάς Χαλκιά

ΟΜΠΟΕ
Πασχάλης Πλησής
Ξενοφών Συμβουλίδης

ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΡΝΟ
Ξενοφών Συμβουλίδης

ΚΟΡΝΟ
Μάριος Μάλφας

ΤΡΟΜΠΕΤΑ
Θεόδωρος Λεμπέσης

ΤΥΜΠΑΝΑ
Θέμης Συμβουλόπουλος

ΚΡΟΥΣΤΑ
Αγγελική Φύτρου

ΝΤΡΑΜΣ
Νίκος  Κασσαβέτης

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ
Γεώργιος Ζηκογιάννης

ΚΙΘΑΡΑ
Δημήτρης Παπαγγελίδης

ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
Χρήστος Ζερμπίνος

Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ

Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ
Τάσος Ρωσόπουλος

Γραμματειακή υποστήριξη
Ζωή Χαμηλάκη

Διοικητική υποστήριξη
Κώστας Γόντικας

Δημοσιογραφική υποστήριξη
Κωνσταντίνα Γιαννούτσου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
musicradios@ert.gr
210 6092597

Τμήμα Παραγωγής
Προϊσταμένη τμήματος παραγωγής

Μαρία Κοπανά

Διευθυντές Παραγωγής
Γιάννα Κοτοπούλη
Σωτηρία Σβόλη
Δημήτρης Βεργίνης
Γιάννης Βρυζάκης
Βασίλης Δραμουντάνης

Υπεύθυνος Φροντιστηρίου
Θανάσης Μπλίκας

Φροντιστές
Κώστας Καραμούκος
Δημήτρης Μαρούλης
Βαγγέλης Σαγρής

Αντιγραφείς
Χαρά Βλάχου
Ευδοξία Υψηλάντη

Ενορχηστρωτής
Αχιλλέας Γουάστωρ

Μουσική Σύμβουλος
Χριστίνα Σιώρου

Τμήμα Ηχοληψίας
Προϊστάμενος τμήματος Ηχοληψίας
Μιχάλης Συγλέτος

Ηχολήπτες
Κώστας Γιαννακόπουλος
Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Διονύσης Λυμπέρης
Βασίλης Χανιώτης