Την Κυριακή 21 Ιουλίου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει μια αναδρομή στην εβδομηντάχρονη πορεία της, έναν φόρο τιμής στους δημιουργούς της, στους σπουδαίους μουσικούς που την υπηρέτησαν, καθώς και στους συνθέτες, ενορχηστρωτές, τραγουδιστές, ηθοποιούς και σολίστ που την τίμησαν με την συνεργασία τους.

Η  Ορχήστρα  Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα  Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Κώστα Γιαννίδη – όπως ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό – και τον μουσικοσυνθέτη ΄Ακη Σμυρναίο (Γαληνό Κιουσόγλου).

Γνωστή ως «Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ» αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξαιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου: αγαπημένα τραγούδια της εποχής, ελαφρά κλασσικά έργα, οπερέτα και μουσική κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι η εποχή που ο ήχος της Ορχήστρας καταγράφεται και συνοδεύει πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες των δεκαετιών του ’50 και του ’60.Κορυφαία  υπήρξε η συμμετοχή της στα πρώτα «Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού» όπου σε αυτά τραγουδήθηκαν οι πρώτες επιτυχίες του Μ. Χατζιδάκη και του Μ. Θεοδωράκη. Η αναβίωση του «Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης» το 2005 σηματοδότησε την επιστροφή  και συμμετοχή της  Ορχήστρας  Σύγχρονης  Μουσικής  στον ιστορικό θεσμό.

Το 1974, η Ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε «Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ» κι εμπλούτισε το σχήμα και το ρεπερτόριο της. Συνέχισε τις συνεργασίες της με τους δόκιμους καλλιτέχνες της εποχής καταγράφοντας το μουσικό γίγνεσθαι εκείνης της περιόδου. Καλλιτεχνικοί διευθυντές της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής διετέλεσαν οι: Μιχάλης Ροζάκης, Κυριάκος Σφέτσας και Βασίλης Τενίδης ενώ μόνιμος αρχιμουσικός της ήταν ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης.

Επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ορχήστρα απέκτησε αριθμητικά την φυσιογνωμία ενός πλήρους οργανικoύ συνόλου αποτελούμενου από 70 μουσικούς και μετονομάσθηκε σε «Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ».

Από το 2020 Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο Γιώργος Αραβίδης.

Συντελεστές

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης

 

Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά):

 

Γεράσιμος Ανδρεάτος

Φωτεινή Δάρρα

Μιχάλης Δημητρακάκος

Ιωάννα Εμμανουήλ

Βασίλης Λέκκας

Ανδριάνα Μπάμπαλη

12ος Πίθηκος (Άκης Τσινίδης)

Τζίνα Φωτεινοπούλου

Μπέττυ Χαρλαύτη

 

 

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Θέατρο Λυκαβηττού

Ώρα έναρξης: 21:00

 

Εισιτήρια

Προπώληση στην ticketservices.gr, στην Πανεπιστημίου 39 και στο ταμείο του θεάτρου, την ημέρα της συναυλίας (μετά τις 18.00).

Τιμές: Γενική είσοδος: 10 ευρώ / Μειωμένο: 5 ευρώ