Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 20:00, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στην Αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού», ο Δήμος Ηρακλείου διοργανώνει, σε συνεργασία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, δύο συναυλίες, όπου θα ερμηνευτούν η Εισαγωγή από την όπερα «Η Ιταλίδα στο Αλγέρι» του Gioachino Rossini, το «Κονσέρτο – ραψωδία για λύρα και ορχήστρα» του Γιάννη Μαρκόπουλου, το «Κρητικό κονσερτίνο για σαξόφωνο και ορχήστρα» του Μίκη Θεοδωράκη, η Σουίτα Μπαλέτου από την όπερα «Le Cid» του Jules Massenet και το «Ιταλικό Καπρίτσιο» του Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Σολίστ:
Θεόδωρος Κερκέζος, σαξόφωνο
Ζαχαρίας Σπυριδάκης, λύρα

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 από γονείς κρητικούς.

Με την Κρητική Λύρα ασχολείται από το 1980. Από το 1983 µαθητεύει κοντά στον µεγάλο κρητικό λυράρη και δάσκαλο της κρητικής µουσικής Κώστα Μουντάκη και το 1989 λαµβάνει από το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας το πτυχίο του.

Το 1993 δηµιουργεί µαζί µε µια παρέα φίλων µουσικών το σχήµα κρητικής παραδοσιακής µουσικής «Παλαϊινά Σεφέρια» µε δυο επιτυχηµένες δισκογραφικές δουλειές.

Έχει δώσει συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Η. Βασίλειο, Αµερική, Καναδά, Αργεντινή, Κίνα, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γερµανία, Λουξεµβούργο, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Αίγυπτο, Κύπρο) ενώ παρουσιάζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκποµπές που αφορούσαν στην Κρητική παραδοσιακή µουσική.

Έχει συνεργαστεί µε κορυφαίους Έλληνες και ξένους συνθέτες, όπως Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis), Γιάννη Μαρκόπουλο, Steve Wood, Jordi Savall.

Συµµετέχει σε παραγωγές µουσικής ταινιών και δισκογραφικά, µε Έλληνες και ξένους δηµιουργούς που ξεπερνούν το παραδοσιακό ύφος και εντάσσονται στη σφαίρα της σύγχρονης µουσικής, «παντρεύοντας» έτσι µε έναν µοναδικό τρόπο παραδοσιακά όργανα µε το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Το 1997 συµµετείχε στην τελετή έναρξης του Παγκ. Πρωταθλήµατος Στίβου, το 2004 συµµετείχε στην τελετή Λήξης των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2007 ταξίδεψε µε την Λύρα του µέχρι το Πεκίνο για να συµµετάσχει στην Πολιτιστική Ολυµπιάδα στο «Έτος Ελλάδας» στην Κίνα, µε τιµώµενο πρόσωπο τον Ν.Καζαντζάκη.

∆ίδαξε 12 χρόνια στο Ελληνικό Ωδείο στο τµήµα Κρητικής Λύρας, επίσης στο Μουσικό Γυµνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, στο Ωδείο Αθηνών, στα ΤΕΙ Άρτας και στο Παγκύπριο Μουσικό Λύκειο. Για πάνω από 15 χρόνια είναι κύριος συνεργάτης του Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος».

ΣΥMMΕΤΟΧΕΣ ∆ΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΑ: σε αρκετές παραγωγές, µε Έλληνες και ξένους δηµιουργούς (Μ.Πασχαλίδη, Γ.Χαρούλη, Β.Λέκα, Μ.Λιδάκη, Π.Θαλασσινό, Γ.Κότσιρα, Α.Ιωαννίδη, ∆.Παπαδηµητρίου, Μ.Φραγκούλη, ΙΑΣΙΣ, Ross Daly, Ψαρογιώργη, Β. Σταυρακάκη, Μ. Σταυρακάκη, Α.Περσίδη, Takousis – Karapatakis Jazz Project, Γ. Ανδρέου, Steve Wood & “NENEMIA” a G. Karapatakis – H. Hildenbrand – Z. Spyridakis project).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Μ. Μουντάκης, Μ. Πραµατευτάκης, Ν. Μαµαγκάκης, το 1997 µε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου – τελετή έναρξης του Παγκ. Πρωταθλήµατος Στίβου, το 2004 – τελετή λήξης της Ολυµπιάδας στην Αθήνα.

Από το 1994 µε τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ως σολίστ και τραγουδιστής-ερµηνευτής, σε έργα του συνθέτη όπως «Ερωτόκριτος & Αρετή», «Λειτουργία του Ορφέα», «Κονσέρτο –Ραψωδία για Λύρα και ορχήστρα» στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε µεγάλες αίθουσες στο εξωτερικό. Με τον Jordi Savall συνεργάζεται από το 2011 δισκογραφικά αλλά και σε συναυλίες σε ολο τον κόσμο.

 

Θεόδωρος Κερκέζος

“Από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας”. Editor’s Choice από το Gramophone.

Έχει συνεργασθεί και ηχογραφήσει όλο το ρεπερτόριο του σαξοφώνου με φημισμένες ορχήστρες όπως οι συμφωνικές του Λονδίνου, Βοστώνης (Pops), Βερολίνου, την Φιλαρμόνια του Λονδίνου, με τις Κρατικές Ορχ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με τις Φιλαρμονικές του Λονδίνου, Αγ. Πετρούπολης, Βουκουρεστίου «Ζ. Ενέσκου», με τις Όπερες των Θεάτρων Μπελίνι και Μόσχας, με τις Ραδιοφωνίες της Μόσχας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, με τους Σολίστ της Μόσχας, Vienna Chamber και Ensemble Modern-Frankfurt. Συνεργάζεται με τους Vladimir Fedoseyev, Yuri Bashmet, Yuri Simonov, En Shao, Christian Mandeal, Οδυσσέας Δημητριάδης, σε αίθουσες όπως: Royal Festival Hall, Carnegie Hall, Τonhalle-Ζυρίχη, Ωδείο Τσαϊκόφσκι και Αίθουσα Τσαϊκόφσκι-Μόσχα, Σοστακόβιτς-Αγ. Πετρούπολη, Μεγάλη Αίθουσα Πεκίνου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε στο Ωδείον Αθηνών, με τον Μπάμπη Φαραντάτο, διαδέχοντας τον δάσκαλό του όπου και δίδαξε για 20 χρόνια. Πήρε μαθήματα από τον Daniel Deffayet και Jean-Marie Londeix ενώ έχει δώσει master classes στα Ωδεία της Βοστόνης, Νέας Αγγλίας, Τσαϊκόφσκι και Ρίμσκυ-Κόρσακωφ, στα Πανεπιστήμια: Βοστόνης, Κρατικό της Βιέννης (MDW), Πρίνστον, Λουιζιάνα, Μπρατισλάβας, και Πεκίνου, και στις Ακαδημίες Σοπέν και Γκνέσιν.

Με τον μαέστρο Μύρων Μιχαηλίδη η συνεργασία του άρχισε το 2006 με την παραγωγή του πρώτου Ελληνικού διεθνούς κυκλοφορίας δίσκου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης όπου και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Ήταν δύο φορές υποψήφιος για τα 50α Grammy Awards της Νέας Υόρκης προτεινόμενος από την Naxos (2007), τιμήθηκε με το Honorary Doctor of Musical Arts από το IAACC/UNESCO και το Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, εκλέχθηκε ομόφωνα ως Honorary Member of the Russian Academy of Natural Sciences & Arts (υπό των Ηνωμένων Εθνών), και τον 12/2016 τιμήθηκε με το Artist of the Year από το Gina Bachauer Awards. Επίσης, επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Artist of the Week στην Αγγλία (12/2006).

Την περίοδο 2000-2010 ήταν ο ιδρυτής και δ/ντής της Ορχήστρας Σαξοφώνων Νομαρχίας Πειραιά υπό του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα βιβλία του εκδίδονται από τον Παρισινό εκδοτικό οίκο Alphonse Leduc ενώ οι: Ιάννης Ξενάκης, Μίκης Θεοδωράκης, Fridrich Cerha και Θεόδωρος Αντωνίου έχουν αφιερώσει έργα τους για αυτόν. H δισκογραφία του έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία.

 

Μύρων Π. Μιχαηλίδης

Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι σήμερα ο Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Θουριγγίας στη Γερμανία. Από τον Μάρτιο του 2019 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Σπούδασε πιάνο με τον Δημήτρη Τουφεξή στην Αθήνα και διεύθυνση ορχήστρας με τον Χανς-Μάρτιν Ράμπενσταϊν στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Βερολίνου (UdK), ενώ είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια των Μιλτιάδη Καρύδη (Ακαδημία Καρλ Μαρία φον Βέμπερ Δρέσδης) και Σάιμον Ρατλ (Βερολίνο).

Έχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες, όπως τις Συμφωνικές Βερολίνου, Ρώμης, Μεξικού, Ιερουσαλήμ, Φιλαρμονικές Ενέσκου (Βουκουρέστι), Σλοβακίας (Μπρατισλάβα), Οδησσού, Ορχήστρες Ραδιοφωνιών Πράγας, Ρουμανίας. Έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση σε παραγωγές όπερας σε σημαντικά λυρικά θέατρα του εξωτερικού, όπως η Εθνική Όπερα της Σαγκάης, η Εθνική Όπερα του Βουκουρεστίου, η Κρατική Όπερα του Μπράουνσβάικ, η Όπερα της Ερφούρτης, η Όπερα της Τεργέστης κ.α. καθώς και σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ άλλων στη Φλωρεντία, στην Πράγα, στη Σικελία, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008).

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε επανειλημμένα με όλες τις ορχήστρες, καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Διατέλεσε για επτά χρόνια μόνιμος αρχιμουσικός της Όπερας Ανατολικής Σαξονίας. Την περίοδο 2004/11 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ενώ την περίοδο 2011/2017 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Έχει συμπράξει με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Paul Badura-Skoda, Salvatore Accardo, Aldo Ciccolini, Cyprien Katsaris, Ivo Pogorelich, Lars Vogt, Shlomo Mintz, Misha Maisky, Vadim Repin, Martino Tirimo, June Anderson, Cheryl Studer, Paata Burchuladze, Fazil Say και πολλούς άλλους.

Έχει εκτενή δισκογραφία, στην οποία ξεχωρίζουν η ηχογράφηση των κοντσέρτων 3 και 4 του Μπετόβεν με τον πιανίστα Άλντο Τσικκολίνι για τον διεθνή κατάλογο της ΕΜΙ Classics, καθώς και CD με την NAXOS, το οποίο εγκαινίασε τη σειρά Greek Classics, προτάθηκε από την εταιρεία για δύο Βραβεία Grammy και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις και εξαιρετικές κριτικές (πέντε Διαπασών περιοδικού Diapason, βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας Supersonic περιοδικού Pizzicato).

Τo 2009 απέσπασε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το 2016 διακρίθηκε με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο «Απόλλων» από την Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη συνολική προσφορά του στις επιτυχίες του οργανισμού.