Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ερμηνεύει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Νίνο Ρότα και Μόντεστ Μουσόργκσκι.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα εξής έργα:

  • Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: «Φαντασία και Φούγκα», σε μεταγραφή για ορχήστρα του Δημήτρη Μητρόπουλου.
  • Νίνο Ρότα: «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα».
  • Μόντεστ Μουσόργκσκι: «Εικόνες από μία έκθεση», σε ενορχήστρωση Μορίς Ραβέλ.

Πρόγραμμα συναυλίας

Σολίστ: Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο)

Χρίστος Παπαγεωργίου

Συνθέτης, πιανίστας, εκπαιδευτικός και παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών με τον τίτλο «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη» της Kρατικής Ραδιοτηλεορασης. Διετέλεσε Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος 2014-15. Έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε πολλά μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως Lincoln Center, Carnegie (Weil) Hall, Berlin Philharmonie, Barbican Hall, South Bank Center St James Palace, Κioi Hall, Casals Hall Codaira Hall Tokyo, Rudolfinum Dvorak Hall κ.α Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Philharmonia, η Orchestre Symphonique du Capitale de Toulouse, Odessa Philharmonic η Οxford Philomusica, η Συμφωνική του Μονάχου, New England Sympony η Malaga Symphony Orchestra, η N.H.K., η Orchestra Sinfonica del Emiglia Romagna “Arturo Toscanini”, N.Y.Phil. Chamber Soloists,.η Czech Radio Symphony, Κ.Ο.Α. , Κ.Ο.Θ. Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ καθώς και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ κ.α. και έχει ηχογραφήσει ως σολίστ και συνθέτης, για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια όπως το BBC, το Berlin Radio 3, το Swiss Radio, το RAI, το ARD. Τον Απρίλιο του 2015, 85 χρόνια μετά τον Δημήτρη Μητρόπουλο έπαιξε και διηύθυνε σε τηλεοπτική μετάδοση με τη Συμφωνική της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 3ο κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ. Ως ομιλητής έχει δώσει σεμινάρια σε Αυστρία Ελβετία και σε ελληνικά πανεπιστήμια και σχολές όπως Αρχιτεκτονική Βόλου, ΚΣΟΤ,Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστημίο όπου και διδαξε επί εννέα έτη. Έργα του έχουν ερμηνεύσει διεθνώς διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως ο Σολίστες Δωματίου της Φιλαρμονικής της Νέας Υορκης, ο Θεόδωρος Κεκρέζος ο Χρήστος Ζερμπίνος ο Oscar Giglia. Έπιπλέον έχει τιμηθεί με πλειάδα σημαντικών βραβείων όπως το 1ο βραβείο σύνθεσης «2Agosto1999», το «Reding-Piette1995» στο πιάνο ντούο, το Βραβείο Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 1998 . Η Φιλαρμονική του Buffalo NY απέσπασε ένα βραβείο ASCAP 2013 για την αμερικανική πρεμιέρα του έργου του «Πυρρίχιος».

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

Αναστάσιος Συμεωνίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά το πιάνo (Εθνικό Ωδείο), τη Μουσικολογία ( Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και την διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Academie Lyrigue), κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός μαέστρου στη Χορωδία Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το 2002 αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της  Χορωδίας Αθηνών. Από το 2003-2006 διορίζεται ως αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ζωγράφου και το 2008 αναλαμβάνει τη θέση του μαέστρου, δίπλα στον διακεκριμένο αρχιμουσικό  Vladimir Ashkenazy, στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα  Νέων. Από  το 2010 έως και σήμερα συνεργάζεται τακτικά  με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού και σύγχρονου  ρεπερτορίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο,  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, στο Φεστιβάλ Settembre Musica στο Μιλάνο και το Τορίνο κ.α. Έχει συμπράξει ως μαέστρος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης,  την Ορχήστρα Πατρών,  την  Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Από τον Αύγουστο του 2016 έχει αναλάβει Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Ώρα έναρξης 21:00

Είσοδος δωρεάν. Προδιάθεση εισιτηρίων από τα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου) και μέσω internet στη διεύθυνση www.greekfestival.gr

Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2.