Την Δευτέρα 13 Μαίου 2019 και ώρα 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, σε μία συναυλία αφιέρωμα στην μνήμη του Claudio Abbado, ερμηνεύει την εισαγωγή από το έργο “La Forza del Destino” του G. Verdi, το κονσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, Κ. 622 του W.A.Mozart και την 5η συμφωνία σε ντο δίεση ελάσσονα του G. Mahler.
Σολίστ: Alessandro Carbonare, κλαρινέτο
Alessandro Carbonare
O Alessandro Carbonare γεννήθηκε στην Ιταλία και είναι κορυφαίος κλαρινετίστας της Ορχήστρας Santa Cecilia της Ρώμης από το 2003.Πριν από αυτή τη θέση, για 15 χρόνια ζούσε στο Παρίσι όπου κατείχε την θέση κορυφαίου κλαρινετίστα της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας. Ο Carbonare έχει βραβευθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς ανά τον κόσμο, όπως στη Γενεύη το 1990, στην Πράγα το 1991, στο Μόναχο το 1991 και 1992 και στο Παρίσι το 1992.
‘Έχει συνεργαστεί με την Orchestre de la Suisse Romande, την Εθνική Ορχήστρα της Ισπανίας, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Όσλο, την Bayerischer της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, τη Sinfonietta της Βιέννης, την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, την Ορχήστρα του Ραδιοφώνου του Βερολίνου, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, την Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο και την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης και πολλές άλλες μεγάλες Ιταλικές Ορχήστρες.
Έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Claudio Abbado, ηχογράφησε ζωντανά με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης το κονσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ Κ622 για την Deutsche Grammophon, ηχογράφηση που κέρδισε στα 49α Record Academy Awards 2013. Εκτός από κλασσική μουσική, ο Alessandro Carbonare παίζει και jazz, είναι ενεργό μέλος της FESNOJIV στη Βενεζουέλα, όπου παρέχει δωρεάν μαθήματα σε εκατοντάδες παιδιά φτωχών οικογενειών στο Καράκας.
Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς, όπως τους Λεωνίδα Καβάκο, Pinkas Zuckerman, Alexandre Lonquich, Lang Lang, Martha Argherich και άλλους. Διδάσκει στην Ακαδημία της Santa Cecilia στη Ρώμη και παραδίδει θερινά μαθήματα στην Ακαδημία της Chigiana στη Σιένα.
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου
Μιχάλης Οικονόμου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς επίσης βιολί, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο αποσπώντας πρώτα βραβεία, αριστεία και διακρίσεις σε όλα του τα διπλώματα. Λαμβάνοντας την υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αποκτώντας Master στη διεύθυνση ορχήστρας και Διδακτορικό στη σύνθεση. Δάσκαλοι του υπήρξαν μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής, οι Θόδωρος Αντωνίου, Lukas Foss, Jorma Panula, Gianluigi Gelmetti και David Hoose. Έχει τιμηθεί με έντεκα βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων τα πρώτα βραβεία των διεθνών διαγωνισμών “Δημήτρης Μητρόπουλος” και “ALEA III”. Είναι τακτικός προσκεκλημένος μαέστρος όλων των Ελληνικών ορχηστρών και πολλών ορχηστρών του εξωτερικού, ενώ τα έργα του έχουν παιχτεί με μεγάλη επιτυχία ανά τον κόσμο.
Ο κύριος Οικονόμου είναι διευθυντής του Μουσικού Τμήματος και τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας σε πολλά ωδεία και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Είναι επίσης ο εμπνευστής και διδάσκων αρχιμουσικός του πανελλήνιου masterclass διεύθυνσης ορχήστρας που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων από το 2013 προσελκύοντας τουλάχιστον εκατό νέους Έλληνες μαέστρους ετησίως. Παράλληλα, ο Μιχάλης Οικονόμου έχει δημιουργήσει και διδάσκει τρία διεθνή ετήσια masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με ορχήστρες του εξωτερικού, επιλέγοντας ως μαθητές τους κορυφαίους νέους μαέστρους ανά τον κόσμο, έχοντας έτσι εδραιώσει τη φήμη του ως σπουδαίος δάσκαλος διεύθυνσης ορχήστρας σε διεθνές επίπεδο.
Το 2011 και κατόπιν ψηφοφορίας εκατό μουσικών διαφορετικών εθνικοτήτων, εξελέγη καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ με την οποία πραγματοποίησε περισσότερες από πενήντα εμφανίσεις ενώ ταυτόχρονα ηχογράφησε για την εταιρεία Naxos. Παράλληλα με την ορχήστρα του Κατάρ ο κύριος Οικονόμου έχει συμβόλαιο τακτικής συνεργασίας με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας. Από το 2013 είναι ο μόνιμος αρχιμουσικός του γκαλά των νικητών του διαγωνισμού OPERALIA του Placido Domingo που διοργανώνεται από την εταιρεία GuliΑnd με έδρα το Λονδίνο και πραγματοποιεί περιοδείες του διαγωνισμού ανά τον κόσμο. Ο Μιχάλης Οικονόμου εκπροσωπείται από το κορυφαίο διεθνές καλλιτεχνικό γραφείο IMG Artists και διευθύνει περισσότερες από σαράντα συναυλίες το χρόνο διεθνώς.
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 10, 8, 6 και 4 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους, αμέα και άνω των 65.
Προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνα 210 7282 333 και στο www.megaron.gr
Διοργάνωση: ΕΡΤ Α.Ε.
Με την ευγενική υποστήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας.
Χαιρετισμός Πρέσβη
Στο πλούσιο και ποικίλο καλλιτεχνικό και μουσικό πανόραμα της Ιταλίας, λίγες μορφές κατάφεραν να αγγίξουν το μεγαλείο και την πολυεδρικότητα του μαέστρου Claudio Abbado, καμάρι της ιταλικής μουσικής: το εξαιρετικό του ταλέντο τον οδήγησε στις σκηνές των διασημότερων θεάτρων του κόσμου, από τη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι το Bunka Kaikan του Τόκιο. Ερμηνευτής του Verdi και του Debussy, έχει μαγέψει γενιές φίλων της μουσικής με τις συναρπαστικότερες επανερμηνείες μουσικών έργων που έχουν γίνει ποτέ: από το «I Capuleti ei Montecchi» του Vincenzo Bellini, έργο σίγουρα πιο κλασικό και γνωστό στην Ιταλία, στο εκκεντρικό και μπαρόκ » Wozzeck «του Alban Berg. Ο Abbado, άνθρωπος υψηλού πνευματικού αναστήματος, υπήρξε θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Το 1969 παρουσίασε το «Οιδίπους Τύραννος» του Στραβίνσκι: το 1994 εγκαινίασε ένα κύκλο έργων αφιερωμένων στους ελληνικούς μύθους και την αρχαιότητα, με άριες των μεγαλύτερων συνθετών παγκοσμίως. Εμφανίστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στην Αθήνα και δεν έκρυψε ποτέ τον μεγάλο θαυμασμό του για την Ελλάδα και τους συγγραφείς της. Οι καλλιτεχνικές του ικανότητες έχουν αναγνωριστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, μερικές από τις οποίες τον τίμησαν με υψηλές διακρίσεις. Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano τον διόρισε γερουσιαστή λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, είδηση που βύθισε στο πένθος όσους εκτιμούσαν την μουσική του αριστεία και όχι μόνο.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ για την διοργάνωση αυτού του τιμητικού αφιερώματος στον Claudio Abbado, προσκαλώντας τον Alessandro Carbonare, πρώτο κλαρινέτο της Ορχήστρας της Εθνικής Ακαδημίας της Santa Cecilia. Ευχαριστώ επίσης το Μέγαρο Μουσικής για τη φιλοξενία μιας εκδήλωσης που υπογραμμίζει ακόμη μια φορά τους αυθόρμητους και στενούς δεσμούς της Ιταλίας με την Ελλάδα και την οποία αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στο Εαρινό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia_Ελλάδα 2019.
Luigi Marras
Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα