Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, θα ερμηνεύσει το 5ο κοντσέρτο για πιάνο, σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73, του Λ. Β. Μπετόβεν και την συμφωνία αρ. 40, σε σολ ελάσσονα, K 550 του Β. Α. Μότσαρτ.

Σολίστ: Simon Ghraichy

Μουσική Διεύθυνση : Διονύσης Δερβής – Μπουρνιάς


Simon Ghraichy  

Ο Γάλλος πιανίστας Simon Ghraichy είναι μεξικανικής και λιβανέζικης καταγωγής. Χάρη στο ταπεραμέντο του και την προσωπικότητά του, η μέση ηλικία των θεατών του πέφτει δραστικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναυλιών του.

Έχει φοιτήσει στο Conservatoire National Supérieur de Musique στο Παρίσι δίπλα στους Michel Béroff και Daria Hovora, και στην Ακαδημία «Sibelius» δίπλα στην Tuija Hakkila. Έχει δώσει συναυλίες στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον, στο Θέατρο Champs-Elysées στο Παρίσι, στην Βασιλική όπερα των Βερσαλλιών, στο Gran Teatro Nacional στη Λίμα, και σε πολλές άλλες χώρες όπως σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Μεξικό, Κούβα, Βραζιλία Αίγυπτο κ.ά.

Έχει υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με την Deutsche Grammophon. Το τελευταίο του άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου 2017. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει την σονάτα Liszt σε σι ελάσσονα και την Kreisleriana του Schumann, καθώς και ένα άλμπουμ αφιέρωμα σε μεταγραφές και παραφράσεις του Λιστ.

Dionysios Dervis-Bournias

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μετά το γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στο Παρίσι .Το 1993-4 παρακολούθησε τις πρόβες και συμβουλές του Sir Simon Rattle στο Birmingham. Ο Georg Solti τον συστήνει στην Orchestre de Paris όπου γίνεται βοηθός του Semyon Bychkov (1996-99). Στο ιταλικό ντεμπούτο του η Repubblica μιλά για μια νέα ελπίδα της διεύθυνσης ορχήστρας (I Solisti Fiorentini, Φλωρεντία 1996). Έχει εκπροσωπήσει την Γαλλία στην εξηκοστή επέτειο της UNESCO διευθύνοντας παγκόσμιες πρώτες έργων των Yann Robin και Nicolas Bacri. Άλλες πρώτες εκτελέσεις περιλαμβάνουν έργα των Thierry Pecou, René Maillard (Royal Philharmonic Orchestra), Philip Glass (Orchestre de Bretagne). Έχει συνεργαστεί με τους Nicolas Dautricourt, Simone Dinnerstein, Brigitte Engerer, Beatrice Uria-Monzon, Thierry Pecou, Kati Debretzeni,. Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για την ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία διηύθυνε την Orchestra of the Age of Enlightenment. Άρθρα του για την τέχνη αλλά και την ελληνική κρίση έχουν δημοσιευτεί στις Libération, HuffPost-Le Monde, Obs, όπως και στις αγγλικές και αμερικανικές εκδόσεις του HuffPost. Είναι η πρώτη φορά που διευθύνει στην Ελλάδα. «Από τη στιγμή που ασχολείται με μουσική του παρελθόντος ένας μουσικός δεν μπορεί να εργαστεί ανεξάρτητα από τον ιστορικό. Σε αντίθεση με τους μαέστρους που κινούν με ενθουσιασμό τα χέρια τους ο Dervis-Bournias δουλεύει κατ’ αρχήν με το μυαλό του: αντί να ασχοληθεί με τα προσωπικά του συναισθήματα, διερευνά τις προθέσεις του συνθέτη σε σχέση με την αισθητική της εποχής του». Reinhard Goebel στο περιοδικό «La Terasse».


 

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ Μέρος

Λ. Β. Μπετόβεν (1770 – 1827) :

5ο κοντσέρτο για πιάνο, σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73, το επονομαζόμενο «αυτοκρατορικό». I. Allegro II. Adagio un poco mossο III. Rondo

Σολίστ : Simon Ghraichy

Δ ι ά λ ε ι μ μ α

Β’ Μέρος

Β. Α. Μότσαρτ (1756 – 1791) :

Συμφωνία αρ. 40, σε σολ ελάσσονα, K 550 I. Molto allegro

II. Andante

III. Menuetto. Allegretto – trio

IV. Finale, Allegro assai

Μουσική Διεύθυνση : Dionysios Dervis – Bournias


Ώρα έναρξης 20:30

Τιμές εισιτηρίων:10, 8, 6 και 4 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους, αμέα και άνω των 65.

Προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνα: 210 7282 333 και στο www.megaron.gr

Διοργάνωση: ΕΡΤ Α.Ε.