Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και ώρα 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ερμηνεύει το «Κοντσέρτο για τσέλο» του  Antonin Dvorak και τη «2η Συμφωνία σε μι ελάσσονα» του Sergei Rachmaninoff.

Σολίστ: Răzvan  Suma (τσέλο)

Răzvan Suma

Είναι ένας από τους σημαντικότερους τσελίστες της Ρουμανίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, και συνέχισε τις σπουδές του στο Longy School μουσικής στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Παρακολούθησε master classes δίπλα σε σπουδαίους τσελίστες, όπως Arto Noras, Frans Helmerson, Herre Jan Stegenga, Miklos Pereny, Marin Cazacu και Radu Aldulescu.

Γεννήθηκε το  1977 στο  Cluj-Napoca της Ρουμανίας, και  σε ηλικία μόλις 7 χρονών κέρδισε το πρώτο του βραβείο. Έχει κερδίσει σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, όπως στον Markneukirchen – Γερμανία, G. B. Viotti – Ιταλία, Chişinau Competition –Μολδαβία και Villa de Llanes – Ισπανία.

Έχει συνεργαστεί με πάνω από 30 ορχήστρες και έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης σε Αμερική, Αργεντινή και Κίνα. Από το 2011 κάνει περιοδεία κάθε χρόνο στην Ρουμανία, με το project: Vă place…?” (“Do you like…?”), μέσα από το οποίο προσπαθεί να γνωρίσει διάσημους συνθέτες στο Ρουμανικό κοινό.

Είναι μέλος του κουαρτέτου τσέλου «Cellissimo», μαζί με τους  Marin Cazacu, Alexandra Guţu and Octavian Lup.. Επίσης με τον Βάσκο πιανίστα Josu Okiñena, έχουν χτίσει μία καριέρα δίνοντας συναυλίες σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Το 2007 ηχογράφησαν τις 2 σονάτες για τσέλο και πιάνο του J. Brahms και το 2013 παρουσίασαν το “Do you like Brahms?” μία περιοδεία με 13 συναυλίες στη Ρουμανία με το ίδιο ρεπερτόριο.

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Μύρων Μιχαηλίδης
Διευθυντής Ορχήστρας

Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι σήμερα ο Γενικός Μουσικός Διευθυντής (Generalmusikdirektor) στην  Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Θουριγγίας στη Γερμανία. Σπούδασε πιάνο με τον Δημήτρη Τουφεξή στην Αθήνα και διεύθυνση ορχήστρας με τον Χανς-Μάρτιν Ράμπενσταϊν στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Βερολίνου (UdK), ενώ είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια των Μιλτιάδη Καρύδη (Ακαδημία Καρλ Μαρία φον Βέμπερ Δρέσδης) και Σάιμον Ρατλ (Βερολίνο).

Έχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες, όπως τις Συμφωνικές Βερολίνου, Ρώμης, Μεξικού, Ιερουσαλήμ, Φιλαρμονικές Ενέσκου (Βουκουρέστι), Σλοβακίας (Μπρατισλάβα), Οδησσού, Ορχήστρες Ραδιοφωνιών Πράγας, Ρουμανίας. Έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση σε παραγωγές όπερας σε σημαντικά λυρικά θέατρα του εξωτερικού, όπως η Εθνική Όπερα της Σαγκάης, η Εθνική Όπερα του Βουκουρεστίου, η Κρατική Όπερα του Μπράουνσβάικ, η Όπερα της Ερφούρτης, η Όπερα της Τεργέστης κ.α. καθώς και σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ άλλων στη Φλωρεντία, στην Πράγα, στη Σικελία, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008).

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε επανειλημμένα με όλες τις ορχήστρες, καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Διατέλεσε για επτά χρόνια μόνιμος αρχιμουσικός της Όπερας Ανατολικής Σαξονίας. Την περίοδο 2004/11 διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ενώ την περίοδο 2011/2017 διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Έχει συμπράξει με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Paul Badura-Skoda, Salvatore Accardo, Aldo Ciccolini, Cyprien Katsaris, Ivo Pogorelich, Lars Vogt, Shlomo Mintz, Misha Maisky, Vadim Repin, Martino Tirimo, June Anderson, Cheryl Studer, Paata Burchuladze, Fazil Say και πολλούς άλλους.

Έχει εκτενή δισκογραφία, στην οποία ξεχωρίζουν η ηχογράφηση των κοντσέρτων 3 και 4 του Μπετόβεν με τον πιανίστα  Άλντο Τσικκολίνι για το διεθνή κατάλογο της ΕΜΙ Classics, καθώς και CD με την NAXOS, το οποίο εγκαινίασε τη σειρά Greek Classics, προτάθηκε από την εταιρεία για δύο Βραβεία Grammy και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις και εξαιρετικές κριτικές (πέντε Διαπασών περιοδικού Diapason, βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας Supersonic περιοδικού Pizzicato).

Τo 2009 απέσπασε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το 2016 διακρίθηκε με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο «Απόλλων» από την Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη συνολική προσφορά του στις επιτυχίες του οργανισμού.

Ώρα έναρξης 20:30

Τιμές εισιτηρίων – 10 ευρώ γενική είσοδος, 5 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ και άτομα άνω των 65 ετών.

Προπώληση εισιτηρίων-πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 7282 333 και στο site του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών www.megaron.gr