Στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Cosmos, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 20:30, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα παρουσιάζει στο Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα διαπλανητικό μουσικό ταξίδι.

Ειδικότερα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ερμηνεύει τα εξής έργα:

Gustav Holst: «The Planets»
Carl Nielsen: «Helios Overture»

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Νίκος Χαλιάσας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών. Το 1989, πήρε Δίπλωμα με Άριστα και  Βραβείο παμψηφεί.

Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis. Αποφοίτησε το 1990, παίρνοντας το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Στη συνέχεια φοίτησε στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin, απ’ όπου αποφοίτησε παίρνοντας το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ ARCM, το 1992. Για τις μεταπτυχιακές αυτές σπουδές, τού χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

Την περίοδο αυτή παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Royal College of Music με τον J.Forster καθώς επίσης και με τον Bernard Keefe. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Trinity College of Music, με τον Peter Stark, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1999. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Jorma Panula.

Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ μουσικής ‘Συμφωνία’ Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ίδρυσε και διευθύνει από το 2000 την ορχήστρα INTRARTI, η οποία επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ορχήστρα INTRARTI έχει διευθύνει πάρα πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, συμπράττοντας με κορυφαίους σολίστες όπως ο Δ.Σγούρος, ο Τ.Αποστολίδης, ο Γ.Δεμερτζής, ο Γ.Πέτρου, η Τζ.Δριβάλα και πολλοί άλλοι, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές, καθώς επίσης έχει κάνει δεκάδες εκπαιδευτικών παρουσιάσεων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φέρνοντας έτσι σε άμεση επαφή τα παιδιά με την ορχήστρα και τα όργανα.  Στο ΜΜΑ με την ορχήστρα ΙΝΤRΑRΤΙ και σε σκηνοθεσία Michael Hampe, παρουσίασε το 2005 την όπερα του W.A.Mozart “Ο Μαγικός Αυλός”.

Έχει διευθύνει, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Κρατική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Eskisehir, την Thüringen Sinfoniker, την ορχήστρα Musica Vitae του Vaxjo της Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony Orchestra  του Καζακστάν, την ορχήστρα δωματίου της Κοπεγχάγης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά.

Web site: www.nikoshaliassas.com

To βίντεο που θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της συναυλίας, σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε ο δημιουργός ντοκιμαντέρ θόλου και συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO)  Θεοφάνης Ματσόπουλος.

Το βίντεο ταξιδεύει το κοινό στον Ήλιο και τους πλανήτες, με εντυπωσιακές εικόνες και οπτικοποιήσεις των τελευταίων παρατηρήσεων των διαστημοσυσκευών με τις οποίες εξερευνούμε το Ηλιακό μας Σύστημα. Ένα συναρπαστικό, αλλά και επιστημονικά πιστό ταξίδι που φιλοδοξεί να εντυπωσιάσει αλλά και να γοητεύσει το κοινό που θα το παρακολουθήσει.


Ώρα έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη, με προεγγραφή στο SNFCC.org

Μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος