ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ
Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας 
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα των Λ. Β. Μπετόβεν, Σίμου Παπάνα και Φραντς Σούμπερτ.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα εξής έργα:

Λ. Β. Μπετόβεν: Εισαγωγή από τα  «Πλάσματα του Προμηθέα»

Σίμος Παπάνας: «Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα»

Φραντς Σούμπερτ: «Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα, D 944»

Σολίστ: Σίμος Παπάνας (βιολί)

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος


Ο Σίμος Παπάνας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, και τις ολοκλήρωσε στο Oberlin College και το Yale Universlty στις Η.Π.Α. Καθηγητές του υπήρξαν ο Πέταρ Αρναούντοβ, ο Τάρας Γκαμπόρα, ο Έρικ Φρίντμαν (βιολί), η Μέριλιν Μακ Ντόναλντ (μπαρόκ βιολί) και ο Χρήστος Σαμαράς (σύνθεση).

Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες ως σολίστας, ή διευθύνοντας από το βιολί, μεταξύ των οποίων η Staatskapelle Dresden, ορχήστρα του θεάτρου Bolshoi, η ορχήστρα δωματίου της Ζυρίχης, η Kammerorchester Basel, η Camerata Salzburg, η Geneva Camerata, η Συμφωνική της Πράγας, οι κρατικές ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Καμεράτα της Αθήνας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Φιλαρμονική της Σόφιας, οι Σολίστες της Σόφιας, η Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου, η Συμφωνική του Μονάχου, η Φιλαρμονική ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, οι L’ Arte del Mondo (Γερμανία), οι American Bach Soloists, η New Century Chamber Orchestra (Σαν Φρανσίσκο) και η Philharmonia Moments Musicaux της Ταιβάν. Έχει ηχογραφήσει σαν σολίστας για τις εταιρίες Deutche Grammophon, BIS και Centaur. Μεταξύ των φεστιβάλ στα οποία έχει συμμετάσχει συγκαταλέγονται το φεστιβάλ του Verbier (Ελβετία), το Schleswig-Holstein (Γερμανία), τα Sommets Musicaux Gstaad (Ελβετία), το διεθνές φεστιβάλ βιολιού της Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία), τις Baroktage Melk (Αυστρία),τα Bristol Proms (Αγγλία), το φεστιβάλ της Pollenca (Μαγιόρκα, Ισπανία), το Helicon Foundation (Νέα Υόρκη) το φεστιβάλ Αθηνών και το φεστιβάλ μουσικής του Τόκυο. Έχει παίξει σε κάποιες από τις σημαντικοτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως το Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), το Palau de la Musica (Βαρκελώνη), η Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής της Αγ Πετρούπολης και το Herbst Theater (Σαν Φρανσίσκο). Συνεργάζεται τακτικά με τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Daniel Hope, και έχει συμπράξει στα πλαίσια μουσικής δωματίου με κορυφαίους μουσικούς, μεταξύ άλλων, των φιλαρμονικών της Βιέννης, του Βερολίνου, της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφια. Έχει διδάξει σεμιμάρια σε πανεπιστήμιακά ιδρύματα όπως το McGill (Μοντρεάλ, Καναδάς), το κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, το πανεπιστήμιο Soochow (Ταϊπέι, Ταϊβάν), η Ακαδημία Pancho Vladigerov (Σόφια, Βουλγαρία), το Πανεπιστήμιο Μακεδονιας κ.ά. Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου (Η.Π.Α., Ρωσία, Καναδάς, Περού, Ιράν, Ιαπωνία, Ταϊβάν και τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες), σε σημαντικές αίθουσες όπως η Musikverein της Βιέννης, η Tonhalle της Ζυρίχης και το National Concert Hall της Ταϊπέι, καθώς και σε θεατρικά φεστιβάλ όπου παρουσιάστηκε μουσική για θέατρο.

Από το έτος 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.


Νίκος Αθηναίος – Βιογραφικό σημείωμα

Ο Νίκος Αθηναίος σπούδασε Πιάνο, Σύνθεση και Διεύθυνση Ορχήστρας στην Αθήνα στην Κολωνία και στο Ντύσσελντορφ.

Μετά από θητεία ως αρχιμουσικός σε διάφορα γερμανικά μουσικά θέατρα, ονομάστηκε το 1990 Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Φρανκφούρτη του Όντερ, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2001. Υπό την καθοδήγηση του η Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης αναδείχθηκε σύντομα σε κορυφαίο συμφωνικό σύνολο του Βραδεμβούργου και εξελίχτηκε στην σημερινή Βραδεμβούργια Κρατική Ορχήστρα («Brandenburgisches Staatsorchester»).

Με την ορχήστρα αυτή αφομοίωσε ο Νίκος Αθηναίος ένα ευρύτατο ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής και πραγματοποίησε μία σειρά από περιοδείες τόσο στην Γερμανία όσο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, με συναυλίες σε σημαντικά μουσικά κέντρα. Έχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες του εξωτερικού και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες.

Από τον Μάιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου και ταυτόχρονα Καλλιτεχνικός Δ/ντής και μαέστρος της Ορχήστρας Academica του Ωδείου Αθηνών.


Α’ Μέρος

Ι) Ludwig Van Beethoven ( 1770 – 1827):

Εισαγωγή από τον «Tα πλάσματα του Προμηθέα»,

ΙΙ) Σίμος Παπάνας ( 1979 – ):

Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα, 35.00’

I. Andantino, non troppo lento

II. Canzonetta, un poco adagio

III. Cadenza accompagnata e finale

Σολίστ : Σίμος Παπάνας

Δ ι ά λ ε ι μ μ α

Β’ Μέρος

Ι) Franz Schubert (1797 – 1828):

Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα, D 944. 56.00’

l. Andante – Allegro, ma non troppo – Più moto

II. Andante con moto

III. Scherzo. Allegro vivace – Trio

IV. Allegro vivace

Μουσική Διεύθυνση : Νίκος Αθηναίος


Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 10, 8, 6 και 4 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και άτομα άνω των 65.

Προπώληση εισιτηρίων-πληροφορίες στο τηλέφωνο  210 7282333 και στο site του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών www.megaron.gr