Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Χ. Λαμπράκης, έργα των Enrique Granados, George Butterworth, Rudi Stephan και Alberic Magnard.

Σολίστ: Αντώνης Σουσάμογλου – βιολί

Σουσά μογλου 1Αντώνης Σουσάμογλου

Ο Αντώνης Σουσάμογλου είναι εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Από τους πιο ενεργούς βιολιστές της γενιάς του, αναπτύσσει πλούσια καλλιτεχνική δράση σαν βιολιστής, συνθέτης και ενορχηστρωτής. Συμπράττει τακτικά με όλες τις Ελληνικές ορχήστρες (Κ.Ο.Θ., Κ.Ο.Α., Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Σ.Ο.Δ.Θ., Ορχήστρα των Πατρών), την ορχήστρα του City University of London, την Philharmonia Moments Musicaux της Ταϊβάν, τη Συμφωνική της Ακαδημίας της Σόφιας κ.ά.

Στις εμφανίσεις του περιλαμβάνονται σημαντικοί χώροι, όπως το Ηρώδειο, η Kammermusiksaal της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, το National Concert Hall της Taipei, το St. John’s Smith Square του Λονδίνου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.ά.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, στη Hochschule der Künste και την Ακαδημία Μουσικής Hanns Eisler, με υποτροφίες του κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και της Εταιρείας «Τέχνη». Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου. Αποφοίτησε με τον τίτλο του Konzertexamen από την Ακαδημία του Ροστόκ. Μελέτησε κοντά σε δασκάλους όπως οι David Takeno, Christoph Poppen, Στέλιος Καφαντάρης, Bernhard Hartog, Ilan Gronich, Werner Scholz, ενώ ταυτόχρονα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στην τάξη του Χρήστου Σαμαρά. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, με διατριβή πάνω στο βιολιστικό έργο του Νίκου Σκαλκώτα.

Ο Αντώνης Σουσάμογλου έχει αναπτύξει ένα πολυετές ενδιαφέρον για την μουσική του 20ου αιώνα, έχοντας στο ενεργητικό του εκτελέσεις έργων των Berg, Stravinsky, Takemitsu, Messiaen, Korngold, Max Richter, Νίκου Σκαλκώτα, Γιώργου Τσοντάκη κ.α., πολλών εξ αυτών σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Σημαντική στιγμή αποτέλεσε η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του “Kafka Fragments” του G. Kurtag (μαζί με την σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2014. Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της μουσικής δωματίου, έχοντας ως συνεργάτες κάποιους από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Kyklos Ensemble. Διετέλεσε επίσης Κορυφαίος Α’ της Κ.Ο.Α..

Έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων, μεταξύ αυτών Α’ βραβείο στον διαγωνισμό βιολιού «Ανδρέας Μακρής», καθώς και στους διαγωνισμούς μουσικής δωματίου της Helexpo και του Banzendorf (Γερμανία). Ως μέλος του τρίο “Sedna” κέρδισε το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου του Chierri στην Ιταλία Eκπροσώπησε την Ελλάδα στον 7ο Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της Eurovision στην Βαρσοβία.

Με τις τρεις ιδιότητές του (βιολιστής, συνθέτης και ενορχηστρωτής) έχει συνεργαστεί με την πλειονότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών. Έχει στο ενεργητικό του τρεις προσωπικούς δίσκους. Παράλληλα, έχει γράψει μουσική για θέατρο (Εσένα σε ξέρω. Εμένα; 2011), ντοκιμαντέρ (Dedans – bound to dance, Ολλανδία 2012), σύγχρονο χοροθέατρο (“Erga Omnes – Χορευτές του Βορρά, 2010), με πιο πρόσφατη δουλειά του την μουσική για την ταινία «Lurk» του Βασίλη Κατσίκη που προβλήθηκε την Άνοιξη του 2015 στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ανάμεσα στις δισκογραφικές του συμμετοχές σαν ενορχηστρωτής για συμφωνική ορχήστρα ξεχωρίζουν η ζωντανή ηχογράφηση από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού “Τα

τραγούδια της Μελίνας”, η επετειακή έκδοση της ΚΟΘ για τα 30 χρόνια του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ “Μια Συμφωνία για την Ιθάκη”, καθώς και η συμμετοχή του στο διεθνές εκπαιδευτικό πρότζεκτ “Το κοντραμπάσο που ταξιδεύει” με την συμμετοχή της ΚΟΘ και την Orchestre National de Montpellier.

H πιο πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά, Ποιητές με hangover, κυκλοφορεί το 2016 από την The In Sound.

 

Μουσική διεύθυνση – Βύρων Φιδετζής

fidetzis-pic Βύρων Φιδετζής

Γεννήθηκε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Από την Μουσική Ακαδημία της Βιέννης πήρε το δίπλωμα του σολίστ του βιολοντσέλου το 1975 και της διεύθυνσης ορχήστρας το 1977.

Εμφανίστηκε ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και σε φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, «Δημήτρια» Θεσσαλονίκης, καθώς και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή, Αμερική, Βόρεια Αφρική),προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία.

Υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1985-1992),επικεφαλής αρχιμουσικός της Κρατικής Φιλαρμονικής του Αικατερίνμπουργκ της Ρωσίας (1990-1992),το 1992 προσκεκλημένος μουσικός της «Καπέλα Ρωσία» στη Μόσχα, προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ της Βουλγαρίας (1990-1999) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της (1999-2001).Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (2000-2005).Μόνιμος αρχιμουσικός της ΚΟΑ από το 1987,και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ,την περίοδο 2004-2011.Από τον Νοέμβριο του 2016 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Φιλαρμόνια Αθηνών.

Δίδαξε στα Τμήματα Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων της χώρας(1994-2005),καθώς και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2012 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1975 με το βραβείο Μοτσενίγου. Τιμήθηκε επίσης από την Ε.Λ.Σ., την Δ.Ε.Θ. ,καθώς και από άλλους φορείς.Το 1986 εξελέγη επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών.Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών του απένειμε το 2000 τιμητική διάκριση για το δισκογραφικό του έργο, ενώ το 2016 το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής για την δημιουργία των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών από το 2005.

Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ώρα έναρξης 20.30

Τιμές εισιτηρίων – 10 ευρώ γενική είσοδος, 5 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους και άνω των 65.

Προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνα 210 7282 333 και στο www.megaron.gr