Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:00 στην «Αίθουσα Χ. Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιμούν την προσφορά του προέδρου τους Χρήστου Λαμπράκη στην Τέχνη και στον πολιτισμό, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου 2019 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατό του.

Στη μνήμη του, αφιερώνουν ένα λαμπρό γκαλά όπερας, στο οποίο πρωταγωνιστούν πέντε από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές: η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης.

Με τη μουσική συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Αθηναίου, θα ερμηνεύσουν αγαπημένες άριες, ντουέτα και σύνολα από τη «χρυσή εποχή» της όπερας, και συγκεκριμένα από τα έργα: «Έτσι κάνουν όλες» του Β. Α. Μότσαρτ, «Σταχτοπούτα» του Τζ. Ροσίνι, «Το ελιξίριο του έρωτα» και «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» του Γκ. Ντονιτσέτι, «Ριγκολέτο», «Τραβιάτα», «Ντον Κάρλος» και «Μάκβεθ» του Τζ. Βέρντι.

Νίκος Αθηναίος

Ο Νίκος Αθηναίος σπούδασε αρχικά Πιάνο (Δίπλωμα Ωδείου Αθηνών), Θεωρητικά και Σύνθεση στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή της Κολωνίας και του Ντύσσελντορφ, προσθέτοντας στον κύκλο των σπουδών του και την Διεύθυνση Ορχήστρας. Μετά το τέλος των σπουδών του και στις τρεις κατευθύνσεις στράφηκε κυρίως προς την Διεύθυνση Ορχήστρας.

Μετά από θητεία ως μόνιμος ή προσκεκλημένος μαέστρος σε διάφορα γερμανικά μουσικά θέατρα (όπερες), ονομάστηκε το 1990 Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Φρανκφούρτη του Όντερ. Με την ορχήστρα της πόλης αυτής, η οποία υπό την καθοδήγηση του εξελίχτηκε στην σημερινή Βραδεμβούργια Κρατική Ορχήστρα («Brandenburgisches Staatsorchester»), αφομοίωσε ο Νίκος Αθηναίος ένα ευρύτατο ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής και πραγματοποίησε μία σειρά από περιοδείες τόσο στην Γερμανία (Βερολίνο, Κολωνία, Βόννη, Βρέμη κ.α.) όσο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με συναυλίες σε σημαντικά μουσικά κέντρα, όπως Μόσχα, Μαδρίτη, Παρίσι, Άμστερνταμ, Χάγη, Βρυξέλλες ή Τελ-Αβίβ. Με την ίδια επίσης ορχήστρα ηχογράφησε μία σημαντική σειρά από CD, αποσπώντας σημαντικά βραβεία, εγκωμιαστικά σχόλια και διεθνή αναγνώριση.

Σαν προσκεκλημένος μαέστρος έχει διευθύνει ο Ν. Αθηναίος διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές ορχήστρες (Philharmonia, Royal Philharmonic Orchestra, English Chamber Orchestra, Sinfonia Varsovia, Ορχήστρα της Όπερας της Φρανφούρτης. ΣυμφωνικήΟρχήστρα του Αμβούργου, Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου και πολλές άλλες). Έχει επίσης συνεργαστεί επανειλημμένα με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ, Ορχήστρα της ΕΛΣ, Καμεράτα, Συμφωνικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης).

Από τον Μάιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ζει σήμερα στην Αθήνα, μοιράζοντας την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ανάμεσα στην σύνθεση και στην διεύθυνση ορχήστρας, εμφανιζόμενος συχνά σαν μαέστρος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και ταυτόχρονα Καλλιτεχνικός Δ/ντής και μαέστρος της Ορχήστρας «Ακαντέμικα Αθηνών».

Τιμώντας τη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη, οι καλλιτέχνες και οι συντελεστές προσφέρουν αφιλοκερδώς τη συμμετοχή τους, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό έργο των Φίλων της Μουσικής και των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας.

Τιμές εισιτηρίων: Διακ. € 54 / Α΄ € 48 / Β΄ € 42 / Γ΄ € 36 / Δ΄ € 30 / Ε΄ € 22 / Ειδική τιμή (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) € 14

Προπώληση εισιτηρίων-πληροφορίες στο τηλέφωνο  210 7282333 και στο site του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών www.megaron.gr  


INFO

Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019

Γκαλά όπερας – Αφιέρωμα στον Χρήστο Λαμπράκη – Δέκα χρόνια από το θάνατό του

«Αίθουσα Χ. Λαμπράκης» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ώρα έναρξης: 20:00