Με ένα ξεχωριστό γκαλά όπερας και παράλληλη έκθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού, η ΕΡΤ, το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 20.30 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης) έργα των Bizet, Giordano, Puccini, Bellini, Offenbach, Catalani και Rossini.

Σολίστ, η σοπράνο Τσέλια Κoστέα και η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη. Η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού.

Τσέλια Κοστέα

Cellia Costea 1

Υψίφωνος, γεννήθηκε στην Πιατρα Νεαμτς της Ρουμανίας, μέσα σε μια οικογένεια μουσικών. Αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο της γενέτειράς της, με την καθηγήτρια φωνητικής Μαρία Μποτέζ, και  συνέχισε τις σπουδές όπερας στο Εθνικό Μουσικό Πανεπιστήμιο του   Βουκουρεστίου.  

Διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, όπως στο Διαγωνισμο Monserrat Caballe και Julian Gayarre ( Παμπλόνα, Ισπανία, 2000), στο Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Κίνας (Πεκίνο,   2002), στο Διαγωνισμό Ντεμπούτου  (Μπαντ Μεργκενχειμεν ,2002), στο Διεθνή Διαγωνισμό  Τραγουδιού  Francisco Vinas (Βαρκελώνη, 2003),  στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Βαλσέζιας (2004, Ισπανια). Έκανε το ντεμπούτο της με το ρόλο της Δεισιδαίμονας (Οθέλλος) στην Κρατική Όπερα του Βουκουρεστίου και αμέσως μετά, ως την Κόμισσα Αλμαβίβα στους  Γάμους  του  Φίγκαρο, στο Κλάγκενφουρτ, άρχισε την διεθνή της καριέρα.  

Έχει ερμηνεύσει σπουδαίους ρόλους  στις  πιο σημαντικές λυρικές σκηνές του κόσμου –Wiener Staatsoper, Konzerthaus και Deutche Oper του Βερολίνου, Concertgebouw και Royal Opera του Aμστερνταμ, Opera Royal de Wallonie της Λιέγης,  London Royal Opera House στο Covent Garden, Oslo Opera House, Opera Municipal της Μασσαλιας,  Hannover Staatstheater,  NCPA Πεκίνου ,  Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης.  Έχει εμφανιστεί επίσης στη Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη, Μπέργκεν,  Σεούλ, Τόκιο, Σιγκαπούρη, Μιλάνο, Κατάνια, Παλέρμο, Μόντενα, Πιατσέντζα, Ανκόνα,  Κόστα Ρίκα,  Κλουζ  και ΜΜΑ, σε ρόλους  όπως η Μαργαρίτα (Φάουστ), η Νέντα (Παλιάτσοι), η  Μικαέλα (Κάρμεν), η Λεονόρα (Ο τροβαδούρος), η Δεισδαιμόνα (Οθέλλος), η Λιου (Τουραντότ), η  Μιμί (Μποέμ), η Φλόρια Τόσκα (Τόσκα), η Ελιζαμπέττα   (Ντον Κάρλος, ΜΜΑ), η Ντόννα Ελβίρα (Ντον Τζιοβάνι). Έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους όπως ο Σέιτζι Οζάουα,  ο Μαρκ Έλντερ, ο Άσερ Φις, ο Γιουτζίν Κον, ο Γίρζι Κόουτ, ο Πινχάς Στάινμπεργκ, ο Γιούλιαν Κόβατσεφ,  ο Αλμπέρτο Βερονέζι.  

Το 2011 εμφανίστηκε στην Τόσκα (ΜΜΑ,  Φρανκφούρτη,  Παλέρμο,   Πεκίνο). Για την ερμηνεία της στο συγκεκριμένο ρόλο και τη συμβολή   της στο ελληνικό μελόδραμα, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο   Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών 2011. 

Στο Ηρώδειο τραγούδησε για πρώτη φορά ως Λεονόρα στο Τροβατόρε, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ. Την ίδια χρονιά,  είχε το πρωταγωνιστικό  ρόλο στην παραγωγή, Φονικό στην Εκκλησία” του Πιτζεττι, η όποια έχει γυριστεί σε DVD στο Καθεδρικό του Μιλάνου. Μεγάλη επιτυχία είχε με το ρόλο της Ελιζαμπέτας στο Ντον Κάρλο σε περιοδεία στην Ιταλία, παραγωγή  επίσης  γυρισμένη  σε DVD από την  UNITEL. Στην συνέχεια, ερμηνεύει το ρόλο της  Έλενας στους Σικελικούς Εσπερινούς στην ΕΛΣ και την Μαντάμα  Μπάτερφλαι  στην Όπερα της Νίκαιας.  

Το  2015 ερμήνευσε την  Αμέλια/Σιμον Μποκανερα στην  Όπερα της Τουλωνης, την Φλόρια/Τοσκα και την Μιμή/Μποεμ στην ΕΛΣ, την  Αίντα στο Sassari Ente Concerti και στο Seoul Arts Center, την Σαντούτζα/Καβαλλερία Ρουστικάνα στην Opera Nazionale del Cile. To 2016 ερμήνευσε την Τόσκα στην Όπερα της Τουλωνης και στο Teatro delle Muse Ανκόνα, την Αιντα και την Μανταμα Μπάτερφλαι  στην ΕΛΣ και την Αμελια/Σιμον Μποκανερα  στην Οπερα της Κραιοβα.

Το 2017 θα εμφανιστεί ως Τόσκα στο Deutche Oper am Rhein στην Ντουσελδορφ και ως Αιντα στην Opera Nazionale del Cile.

E.Καράγιαννη 1

Ειρήνη Καράγιαννη

Η υψίφωνος Ειρήνη Καράγιαννη γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς καλλιτέχνες. Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και στο Ωδείο Athenaeum και γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφίες των Ιδρυμάτων «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και «Μαρία Κάλλας» της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη (Conservatorio di Musica «Santa Cecilia»), το Λονδίνο (Mayer-Lissman Opera Center), τη Βαρκελόνη και το Μιλάνο, με καθηγητές μεταξύ άλλων τη Victoria de los Angeles και τη Maria Luisa Cioni. Το 1992 ερμήνευσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρόλο της Ηλέκτρας στην παγκόσμια πρώτη της όπερας του Γιώργου Κουρουπού, Πυλάδης. Έκτοτε συμμετείχε, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε πολλές σημαντικές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Cherubino στους Le Nozze di Figaro του Mozart, Lilian Holiday στο Happy End του Kurt Weill, Miss Jessel στο The Turn of the Screw του Benjamin Britten) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Siebel στο Faust του Gounod, Komponist στην Ariadne auf Naxos του J. Strauss, Rosina στον Il barbiere di Siviglia και Cenerentola στην ομώνυμη όπερα του Rossini, Adalgisa στη Νόρμα του Bellini και Bradamante στην Alcina του Händel).

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τους Σολίστ της Πάτρας και με άλλα οργανικά σύνολα. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Το Μάιο του 1998 κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Giuseppe di Stefano» στην Ιταλία και ερμήνευσε με εξαιρετική επιτυχία τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα Carmen στο πλαίσιο του «Μουσικού Ιουλίου» στο Τράπανι της Ιταλίας. Έκτοτε πρωταγωνίστησε σε πολλές παραγωγές στην Ιταλία [Giacinto στο Arkadio in Brento (Teatro Olympico di Vicenza), Carmen στην Carmen του Bizet (Teatro Romano di Fiesole, Teatro Greco di Taormina), Olga στον Eugene Onegin του Tchaikovsky («Maggio Musicale Fiorentino»), Nicklausse στα Les Contes ď Hoffmann του Offenbach και Rosina στον Il barbiere di Siviglia του Rossini (Teatro Grande di Bresia, Teatro Sociale di Como, Teatro A. Ponchielli – Cremona, Teatro Fraschini – Pavia) και Giulietta στα Les Contes ď Hoffmann (Teatro alla Scala – Μιλάνο)].

Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα δόκιμων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Γιώργος Κουρουπός, ο Κυριάκος Σφέτσας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τραγουδώντας τους ρόλους της Ιππολύτης και της Τιτάνιας πρωταγωνίστησε στην όπερα του τελευταίου Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, η οποία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών την περίοδο 1999-2000. Στη δισκογραφική έκδοση Η ωραία μας άγνωστη, η οποία περιέχει συνθέματα του Γιώργου Κουρουπού, ερμηνεύει τρία τραγούδια σε κυπριακή ποίηση του 16ου αιώνα. Ερμήνευσε επίσης τους ρόλους της Μαύρης Βασίλισσας και της Κουκουβάγιας στη δισκογραφική έκδοση της παιδικής όπερας Οι δραπέτες της σκακιέρας των Γιώργου Κουρουπού και Ευγένιου Τριβιζά. Συμμετείχε στο Χρυσό Δίσκο Σμύρνη με την ορχήστρα «Εστουδιαντίνα».

Έχει δύο παιδιά, τον Άγγελο και τη Νίκη.

Λουκάς Καρυτινός

Λουκάς Καρυτινός

Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε Μουσική και Νομικά , στο Ωδείο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , αντίστοιχα . Από το 1976 έως το 1981 συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση στη διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Δ. Βερολίνου, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στο «Μοτσαρτέουμ» του Σάλτσμπουργκ. Από το 1981 έως το 1985 εργάστηκε στη Γερμανία (Κόμπλεντς , Κολωνία , Βερολίνο) και από το 1985 κατέχει θέση τακτικού αρχιμουσικού στην Εθνική Λυρική Σκηνή , στην οποία έγινε Μουσικός Διευθυντής το 1992 και από το 1999 έως το 2005  Καλλιτεχνικός της Διευθυντής .

Ο Λουκάς Καρυτινός που επανειλημμένα έχει διευθύνει όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες , έχει πάρει μέρος στα Φεστιβάλ Αθηνών , Επιδαύρου , Αρένας της Βερόνας, Καρακάλλα Ρώμης , Φεστιβάλ Πουτσίνι «Τόρε ντελ Λάγκο» , Βίττεν –Γερμανίας , Λας Πάλμας , Αβάνς, Αντίμπ κ.α. , και έχει συμπράξει ως αρχιμουσικός με συμφωνικές ορχήστρες όπως οι :  London Philharmonia , RSO-Berlin , Suisse Romande, WDR , Bruckner Orchester Linz , Philomusica Oxford , Orchestre Philharmonique de Nice, Συμφωνική Ορχήστρα του Ισραήλ, Συμφωνική Ορχήστρα Ιερουσαλήμ,  ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης κ.α. καθώς και  με θέατρα όπερας όπως η Γερμανική ΄Οπερα του Βερολίνου , το Λισέο της Βαρκελώνης, της Κολωνίας , η όπερα «Αριάγα» του Μπιλμπάο , του Μόντε Κάρλο , του Ντητρόιτ , της Ρώμης,της Κατάνια ,του Κάλιαρι , της Μόντενα , του Λιβόρνο , της Πίζας , της Βέρνης , του Σάλτσμπουργκ κ.α.  Εκτός από την Ελλάδα έχει διευθύνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης , στην Κορέα , Η.Π.Α. , Αυστραλία , Ισραήλ, Τουρκία , Αίγυπτο , Τυνησία κ.α.  Έχει ηχογραφήσει δίσκους για τις εταιρείες  BMG , WEA , CBS , ETERNA , DYNAMIC.

Το 2005 , τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο του «Commendatore dell’ Ordine della Solidarieta’ Italiana» για την προβολή της ιταλικής όπερας ανά τον κόσμο. Το 2008 η ΄Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών του απένειμε το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής». Τέλος , η «Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» , το 2010 , του απένειμε το Βραβείο «Απόλλων» , για τη συνολική μουσική  προσφορά του στον Οργανισμό.

Σήμερα ο Λουκάς Καρυτινός , εκτός της μουσικής του δραστηριότητας διδάσκει Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη του φαινόμενου της έμφυλης βίας κατά των γυναικών προσφύγων.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους τρόπους κράτησης θέσεων στο τηλέφωνο 210 7282 000.

Παράλληλα με τη συναυλία, στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τις πρόσφατες προσφυγικές ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Ειδομένη, καθώς και με υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα 40 φωτογραφικά τεκμήρια του Αρχείου Π. Πουλίδη, στα οποία καταγράφεται η καθημερινή ζωή των γυναικών προσφύγων στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’20.