Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 και ώρα 21:30 στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης,  η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα παρουσιάζει έργα των Ρίχαρντ Βάγκνερ,  Λέο Μπρόουερ και Δημήτρη Μηνακάκη.

Σολίστ: Σοφία Καπετανάκου (μέτζο σοπράνο), Λυδία Ζερβάνου (σοπράνο), Αρκάδιος Ρακόπουλος (βαρύτονος), Ηλίας Μαστοράκης (κιθάρα).

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Είσοδος ελεύθερη

Λυδία Ζερβάνου, σοπράνο

Η Λυδία Ζερβάνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία παίρνοντας μαθήματα πιάνου, βιολοντσέλου και αργότερα τραγουδιού. Ξεκίνησε τραγούδι με τον Γιώργο Ζερβάνο και συνεχίζει μέχρι σήμερα με την Μάρθα Αράπη. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια επιφανών καλλιτεχνών και έχει λάβει σειρά μαθημάτων από την KS Dagmar Schellenberger. Έχει αποφοιτήσει με διακρίσεις από το Crane School of Music at SUNY Potsdam, USA, το Ωδείο Κλασσικής & Σύγχρονης Μουσικής και το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες. Οι σπουδές της έχουν υποστηριχθεί ύστερα από διαγωνισμούς από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση. Από τα πρώτα της χρόνια ως βιολοντσελίστα συνεργάστηκε με πολυάριθμα επαγγελματικά σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο τραγούδι έχει συμπράξει με το Crane School of Music Opera Ensemble στις όπερες L’Egisto (Cavalli), The Rape of Lucretia (Britten) και L’Enfant et les Sortilèges (Ravel). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ελβετία και στην Αμερική, και έχει συνεργαστεί ως σολίστ με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. To 2012 ερμήνευσε σε συνεργασία με τις Όπερες των Ζητιάνων τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Elpida/Aida στην πρεμιέρα της όπερας Yasou Aida! (Verdi/Γωγιός) στη Neuköllner Oper του Βερολίνου, η οποία στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Συνεχίζοντας τη συνεργασία της με τη Neuköllner Oper την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13 συμμετείχε στην όπερα Platée. Ein Begehren (Rameau/Vinje). Από το 2013 συμπράττει με την Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο έργο Προσοχή! Ο Πρίγκιπας Λερώνει (Κυπουργός), καθώς και ερμηνεύοντας τους κεντρικούς ρόλους στη Mademoiselle de Belle-Isle (Σπ. Σαμάρας) και στην οπερέτα Η Δαιμονισμένη (Σακελλαρίδης). Το 2013-14 πήρε μέρος ως σοπράνο και τσελίστα στην πρεμιέρα και ηχογράφηση του έργου του Χ. Γωγιού Νέα Ελλάδα! (The Making Of-). Το 2015 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο όπου ερμήνευσε τον ρόλο της Glauce στη Medea (Cherubini) και συνεργάστηκε με την ομάδα Alltagsoper στο Βερολίνο ερμηνεύοντας το ρόλο της Donna Anna στον Don Giovanni (Mozart). Ανανεώνοντας τη συνεργασία της με το Φεστιβάλ Αιγαίου για το 2016 ερμήνευσε το ορατόριο Missa in Tempore Belli (Haydn). Την περίοδο 2016-17 συνέπραξε με την Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών ερμηνεύοντας τα Carmina Burana του C. Orff, δημοτικά τραγούδια του Μ. Καλομοίρη, και την παγκόσμια πρώτη της Λειτουργίας εις Κεκοιμημένους – Requiem (1890) του Δ. Λιάλιου. Η Λυδία Ζερβάνου είναι η συγγραφέας του πρώτου βιβλίου πάνω στην προφορά της ελληνικής γλώσσας στο τραγούδι και του ελληνικού ρεπερτορίου για ξένους τραγουδιστές: Singing in Greek – A Guide to Greek Lyric Diction & Vocal Repertoire (Rowman & Littlefield, 2015).

 

Σοφία Καπετανάκου, μέτζο σοπράνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μονωδία με υποτροφία στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας,με τη Μαρια Θωμά, ‘ όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο.Συνέχισε στην Αθήνα με την Δέσποινα Καλαφάτη. Παρακολούθησε σεμινάρια ερμηνείας στην Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία, με την Ks Olivejra Miljakovic, την Regine Crespin, την Julia Hamari και τον Φραγκίσκο Βουτσίνο. Τον Ιούλιο του 2000 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με τον διεθνούς φήμης Ks Josef Metternich και στη συνέχεια με τη καθηγήτρια της Ακαδημίας του Μονάχου, Marilyn Schmiege. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, τους Σολίστ της Πάτρας (Saulius Sondeckis), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, το Διεθνές Θρησκευτικό Φεστιβάλ της Πάτμου, την Όπερα Δωματίου Αθηνών,αλλά και το Φεστιβάλ Αθηνών. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή, πρωτοεμφανίστηκε το 1997, ως μέλος του πρώτου Όπερα Στούντιο στην «Όπερα του Ζητιάνου», σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.Εμφανίστηκε έκτοτε επί σειρά ετών σε παραγωγές της όπως La Cenerentola,Mahagonny,Madama Butterfly,Orfee aux enfers,Carmen,Hansel and Gretel, Εύθυμη Χήρα, Τραβιάτα κ.ά). Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ρόλους όπως Dorabella, Sesto, Romeo, Suzuki, Carmen, Charlotte, τους περισσότερους εκ των οποιων έχει ερμηνεύσει στη σκηνή. Έχει ηχογραφήσει για το Γ’ πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στο Μόναχο,εμφανίστηκε σε σημαντικές αίθουσες(Gasteig Black Box,Kleiner Konzertsaal,Lenbachhaus),τραγουδώντας σε πολυάριθμα ρεσιτάλ ενώ συνεργάστηκε τακτικά με ορχήστρες όπως η Daimler-Chrysler Orchester Munchen, οι Hassler Consort και η Munster Orchester Ingolstadt. Συνεργάστηκε επίσης με την όπερα της Pasinger Fabrik,το Freies Landes Theater Bayern και το Internationales Festival auf Gut Immling,σε ορατόρια,,παραγωγές όπερας και σύγχρονης μουσικής. Από το 2005 δραστηριοποείται στην διδασκαλία Μονωδίας στα Δημοτικά Ωδεία Αργυρούπολης και Αμαρουσίου, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, και επί του παρόντος, στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο. Είναι υπεύθυνη καθηγήτρια Μονωδίας του διεθνούς Στούντιο Όπερας OperaLab που εδρεύει στο Αμβούργο. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ του σωματείου των Μονωδών της ΕΛΣ και είναι πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών Μελοδράματος-Οπερέτας.

 

 

Αρκάδιος Ρακόπουλος, βαρύτονος

Ο Αρκάδιος Ρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Mελέτησε αρχικά κλασσικό τραγούδι με την Ε.Τσακίρη (Ωδείο Μουσική Σπουδή) και τη Δ.Καλαφάτη (Ωδείο Αθηνών). Απέκτησε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο στο ωδείο Ατενέουμ με καθηγήτρια τη Μαρίνα Κρίλοβιτς. Μελετά ανώτερα θεωρητικά και αποκτά πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας στο ωδείο Δημήτρης Μητρόπουλος, με καθηγητή τον συνθέτη και συγγραφέα Ανδρέα Καρμπόνε. Μέσα στην πορεία του έχει συναντήσει σημαντικούς καλλιτέχνες και μαθήτευσε δίπλα στους Ρενάτο Μπρουζόν, Ζοζέ Βαν Νταμ, Κ.Πασχάλη, Β.Νικολαίδη, Β.Χατζησίμο, Χέλμουτ Ρίλινγκ. Έχει ερμνηνεύσει ρόλους όπως Φίγκαρο, Παπαγκένο, Ντον Τζοβάννι, Κόμης (Γάμοι του Φίγκαρο), Φάλκε, Νταντίνι, Τζ.Ζερμόν, Σεΐχης (Κουρσάρος Βέρντι), Ζμιρνώφ (Η Αρκούδα, Γουόλτον), Σίλβιο, Εσκαμίγιο, Ορέστης (Ιφιγένεια εν Ταύροις), Genio del’anello (Αλαντίν, Νίνο Ρότα). ‘Εχει τραγουδήσει στα Κάρμινα Μπουράνα, σε ορατόρια των Περκολέζι, Σ.Σάνς, αλλά και ανατρεπτικά έργα όπως τη διασκευή «Γιά σου Αΐντα» ή τον ρόλο του “Πολυτάλαντου” στον Ορφέα στον Άδη. Θα συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο, την ΕΡΤ και άλλους οργανισμούς όπως την Όπερα του Νόυκελν στο Βερολίνο.

 

Ηλίας Μαστοράκης, κιθάρα

Ο Ηλίας Μαστοράκης είναι αριστούχος μαθητής της Α΄ Λυκείου του Ελληνογαλλικού Σχολείου «Ευγένιος Ντελακρουά». Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη με καθηγητή το Βασίλειο Μαστοράκη και πήρε το Δίπλωμά του με Άριστα και Α Βραβείο σε ηλικία 14 ετών. Απέσπασε το Α΄ Βραβείο στον 36ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό Κιθάρας «Φίλωνας» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του «Ωδείου Αθηνών». Ερμηνείες του έχουν μεταδοθεί από την Ελληνική Τηλεόραση.

Παράλληλα με τη μουσική, τρέφει μεγάλη αγάπη στον αθλητισμό. Το 2013 έλαβε το 1ο DAN από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε. Έχει κατακτήσει δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα και έχει κληθεί στην Εθνική Ελλάδος Παίδων στο συγκεκριμένο άθλημα.

 

Γιώργος Αραβίδης, μουσική διεύθυνση

Ο Γιώργος Αραβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965.Σπούδασε Πιάνο (Δίπλωμα Σολίστ) και Aνώτερα Θεωρητικά (Αρμονία-Αντίστιξη-Φούγκα) στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με «Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση». Αμέσως μετά συνέχισε με σπουδές Διεύθυνσης Ορχήστρας στην Εcole Normale Superieure de Musique de Paris στη Γαλλία στη τάξη του Καθηγητή-Μαέστρου Dominique Ruits,απ’ όπου αποφοίτησε με «Πρώτη Διάκριση». Κατόπιν έγινε δεκτός και μαθήτευσε στα Master Classes Διεύθυνσης Ορχήστρας των Richard Schumacher στην Ελβετία,Yuri Simonov στην Ουγγαρία και Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Peter Erdei στην Ουγγαρία. Ελαβε επίσης μέρος με επιτυχία στον 16ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Lugano της Ελβετίας. Ολοκλήρωσε τον σεμιναριακό κύκλο των μουσικοπαιδαγωγικών συστημάτων “Carl Orff” στην Αυστρία (Universitat Mozarteum Salzburg Orff Institut) και «Zoltan Kodaly” στην Ουγγαρία (Kodaly Pedagogigal Institut of Music). Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο Παρίσι διευθύνοντας και ηχογραφώντας παράλληλα έργα νέων Γάλλων συνθετών,σε πρώτη εκτέλεση,με μουσική μπαλέτου και κινηματογράφου. Στο εξωτερικό έχει διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα Βόρειας Ουγγαρίας,την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και την Ιταλική Ορχήστρα «Giovanni Partenopea”. Στην Ελλάδα διηύθυνε για πρώτη φορά σε ηλικία 26 ετών την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.Από τότε μέχρι σήμερα έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ,την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών,την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου κ.ά. Εχει ηχογραφήσει για το Γ΄Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και έχει συνεργαστεί σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,Μεγάρου Μουσικής Θεσσανονίκης και στο Ηρώδειο. Συνεργάζεται μόνιμα με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1995 μέχρι σήμερα και έχει διδάξει στο εργαστήριο Οπερας της ΕΛΣ,του οποίου διηύθυνε παραστάσεις. Από το 1994 διετέλεσε μόνιμος Αρχιμουσικός της Οπερας Δωματίου Αθηνών,ενώ παράλληλα ίδρυσε την «Πρότυπη Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών». Από το 2005 είναι συνιδρυτής και ο μόνιμος Μαέστρος της Ορχήστρας “Sinfonietta Αθηνών»,με την οποία έχει δώσει αρκετές συναυλίες στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα. Ασχολείται με την Σύνθεση και έχει διατελέσει μέλος εξεταστικής επιτροπής του ΙΚΥ και άλλων Πανελλήνιων μουσικών διαγωνισμών. Διδάσκει Πιάνο,Ανώτερα Θεωρητικά και Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ορχήστρας Ωδείων»,με την οποία συνεργάστηκε για 4 χρόνια (1992-1996). Τέλος από το 2003 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου.

Πρόγραμμα Συναυλίας