Στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από την ηρωική θυσία των Κρητών επαναστατών στο ιστορικό «Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου», η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:00, δίνουν μια ξεχωριστή συναυλία στην Κρήτη, στην Αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» – Ωδείον Ρεθύμνης.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται έργα των Λαμπίρη, Καρέρ, Σκαλκώτα, Καζάσογλου, Πετρίδη και Κουμεντάκη.


Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο)

myrsini-margariti
Μυρσίνη Μαργαρίτη

Γεννημένη στη Λάρισα, σπούδασε τραγούδι, βιολί και μουσικολογία στην Αθήνα και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά (Λιντ-Ορατόριο και ‘Όπερα) στο Mozarteum Salzburg, με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και Jürgen Ponto. Ως νεαρή ανερχόμενη υψίφωνος εμφανίστηκε ως Serpetta (La finta Giardiniera) στο Landestheater Salzburg (συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Salzburg), ως Zerlina (Don Giovanni) στο Republic Theater Salzburg καθώς και σε πλήθος συναυλιών. Στη συνέχεια ως μόνιμη σολίστ της Όπερας του Halle (Γερμανία), ερμήνευσε τους ρόλους της Pamina (Zauberfloete) , Gretel (Haensel & Grete) , Zerlina, Suor Genovieffa (Suor Angelica) , Margeurite (Jean d’ Arc au bucher) , Voce dal cielo – Tebaldo (Don Carlo) , Xenia (Boris Godunow), Wellgunde (Rheingold), Euridice κ.ά. Έχει τραγουδήσει επίσης στις Όπερες του Darmstadt, Erfurt, Fürth (Γερμανία), Coburg, Gotha, Winterthur (Ελβετία), στο Bozar – Palais des beaux arts (Βρυξέλλες, ανάληψη της ελληνικής προεδρίας), στο Φεστιβάλ Proms του BBC (Αγγλία), στο Φεστιβάλ Embassy, στο Φεστιβάλ Όπερας της Αρχαίας Κορίνθου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αιγαίου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών σε ρόλους όπως Micaela (Carmen), Laodice (Siroe), Lola (Pic Nic), Valencienne (Εύθυμη Χήρα), Salome, Despina (Cosi fan Tutte), Sylvia (L’ isola disabitata), ‘Άλκηστη, Clorinda (Cenerentola), Drusilla – Virtu (Στέψη της Ποππαίας) κ.α. καθώς και σε πολυάριθμες συναυλίες σε Μεξικό, Τουρκία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία λαμβάνοντας πάντα θερμές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο. Το ρεπερτόριο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εποχών και στυλ ξεκινώντας από το μπαρόκ ως και την σύγχρονη μουσική. Συμμετείχε στις δισκογραφικές παραγωγές Απόλλων & Δάφνη του Χέντελ (Ορχήστρα Διεθνούς Φεστιβάλ Χέντελ, Β.Forck), Η Τέχνη της Μελαγχολίας (μουσική Γ.Ψυχογιού), CLAUDE DEBUSSY la musique à moi (Utopia Records/Μικρή Άρκτος), Μέρες Επιταφίου και Μύθοι του Αισώπου του Δ. Παπαδημητρίου.


Μουσική διδασκαλία Xορωδίας ΕΡΤ: Δημήτρης Κτιστάκης

Ktistakis 1
Δημήτρης Κτιστάκης

Ο Δημήτρης Κτιστάκης ξεκίνησε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Saarland, όπου απέκτησε Δίπλωμα Καθηγητή Πιάνου καθώς και 3 Μεταπτυχιακά Διπλώματα: Σολιστικό Δίπλωμα Πιάνου, Διεύθυνση Χορωδίας και Διεύθυνση Ορχήστρας. Εργάστηκε ως βοηθός Μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας και της χορωδίας του Πανεπιστημίου του Saarland. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής επί 10 συνεχή έτη φωνητικών συνόλων, Α’ μαέστρος της πολυβραβευμένης χορωδίας Μadrigalchor Dillingen και υπότροφος του Ιδρύματος Richard Wagner. Υπήρξε μέλος κριτικών επιτροπών σε διαγωνισμούς χορωδιών (Saarbrucken, Osnabruck) της Γερμανίας και διηύθυνε χορωδίες σε επίσημες τελετές του κρατιδίου του Saarland. Πλήθος συναυλιών του μεταδόθηκαν ζωντανά από το γερμανικό ραδιόφωνο και τηλεόραση. Συνδιηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων σε παραγωγές όπερας, οπερέτας και μιούζικαλ. Δίδαξε το μάθημα Διεύθυνση Φωνητικών Συνόλων Ι & ΙΙ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα, ο Δημήτρης Κτιστάκης είναι καθηγητής πιάνου και διεύθυνσης χορωδίας στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, καλλιτεχνικός Διευθυντής των Ορχηστρών και Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νεων Τρικάλων, του Γυναικείου φωνητικού συνόλου ‘InDonnation’ ΔΩΛ και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, όπου διδάσκει την κινησιολογία της διεύθυνσης χορωδίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς επίσης και το φωνητικό σύνολο του Τμήματος. Στο ενεργητικό του υπάρχουν ηχογραφήσεις για το γερμανικό ραδιόφωνο και τηλεόραση καθώς και εμφανίσεις ως σολίστ, μαέστρος και συνοδός μουσικών συνόλων στη Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ιταλία.


Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

andreas-tselikas
Ανδρέας Τσελίκας

Aρχιμουσικός, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.

Ο Έλληνας αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας αναδείχτηκε διεθνώς μετά την απονομή του βραβείου “Encouragement Award” στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό για νέους μαέστρους “Jean Sibelius” (Ελσίνκι, 2005) και μετά από πολυάριθμα 1α βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό για Διευθυντές ορχήστρας “Wiener Meisterkurse” στη Βιέννη, Αυστρίας, κατά τα έτη 2001-2005. Μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα με τον διαπρεπή συνθέτη και μαέστρο Θόδωρο Αντωνίου, συνέχισε τις σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας και στη σύνθεση στο Πανεπιστήμιο για Μουσική της Βιέννης με τους Leopold Hager, Erwin Acel και Herbert Lauermann. Από το 1998, ο Τσελίκας έχει διευθύνει όπερες, μπαλέτα και συναυλίες σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Konzerthaus της Βιέννης, το Finlandia Hall στο Ελσίνκι, το Radio Kulturhaus της Κοπενγχάγης κ.α. Οι συναυλίες περιελάμβαναν σημαντικά έργα του ρεπερτορίου, συναυλίες γκαλά με τραγουδιστές και σολίστ, καθώς και όπερες και μπαλέτα. Από το 2005 διευθύνει σε τακτική βάση την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, αναδεικνύοντας νέους συνθέτες, σολίστες και τραγουδιστές. Επαινετικές κριτικές έχουν δημοσιευτεί για πολυάριθμες συναυλίες του. Μεγάλες επιτυχίες αποδίδονται σε συνεργασίες υψηλού κύρους όπως για Το Μυστικό Βασίλειο, Παπουτσωμένο Γάτο, Giselle και Onegin (νέες παραγωγές) με την Ε.Λ.Σ., Semele με τη Σ.Ο.Δ.Α., Πρωτοχρονιάτικο γκαλά με την Κ.Ο.Θ. 2011 καθώς και την καλοκαιρινή τουρνέ 2012 με την Κ.Ο.Α. υπό την σκέπη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής. Τιμητικές μετακλήσεις του επέτρεψαν να διευθύνει τις ορχήστρες Oradea και Satu Mare Philharmonic Orchestra της Ρουμανίας, την Tirana Chamber Orchestra της Αλβανίας, την Lugansk Philharmonic Orchestra της Ουκρανίας και την ALEA III της Βοστώνης.

Ώρα έναρξης συναυλίας: 20:00

Αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» – Ωδείον Ρεθύμνης

Είσοδος ελεύθερη