Την Τετάρτη 24 Μαΐου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Χ. Λαμπράκης, έργα των Δημητρίου Λιάλιου, Robert Schumann και Johannes Brahms. Πιο συγκεκριμένα τα έργα «Ρωμαντική Ποίησης» του Δημητρίου Λιάλιου, το κονσέρτο για πιάνο σε λα ελάσσονα έργο 54 του Robert Schumann και την 1η συμφωνία σε ντο ελάσσονα έργο 68 του Johannes Brahms.

Σολίστ: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου – πιάνο

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών,(τάξη Αλίκης Βατικιώτη) και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας, στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης, κοντά στον Peter Solymos και τέλος, με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, στο Bloomingtonτης Indiana, κοντά στον διακεκριμένο πιανίστα και δάσκαλο Gyorgy Sebok .Έχει επίσης μελετήσει κοντά στον Alfred Brendel . Υπήρξε φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Bach στο Toronto του Καναδά και Clara Haskil στην Ελβετία. Διακρίθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό πιάνου της Γενεύης με τα Βραβεία Liestockl και Fazioli . Μελέτησε θεωρητικά και σύνθεση από μικρή ηλικία ήδη με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και στην Αμερική με το Frederic Fox. Έχει ερμηνεύσει ολόκληρο το έργο του J. S. Bach και δισκογραφήσει το Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο του J. S Bach- την έκδοση του οποίου έχει επιμεληθεί και για λογαριασμό των εκδόσεων Φ. Νάκας – . Επίσης, έχει ιδιαίτερα μελετήσει και δισκογραφήσει το έργο των : B.Galuppi,W.A Mozart, R. Schumann. το πιανιστικό έργο του Γ.Α. Παπαιωάννου, έργα Ελλήνων συνθετών ( Γιώργο Κουμεντάκη, Γιώργο Σισιλιάνο, Βαγγέλη Κατσούλη κ.α) και την Μεγάλη Ελληνική Σονάτα τού Δημήτρη Μητρόπουλου, την οποία έχει και δισκογραφήσει. Έχει εμφανιστεί, πάντα με ενθουσιώδεις κριτικές, σε πολλές χώρες της Ευρώπης , Αμερική και Καναδά. Ως συνθέτης έχει παρουσιάσει μελοποιημένη ποίηση των Σαχτούρη, Ελύτη, Εμπειρίκου με την ορχήστρα των Χρωμάτων, το CD ‘Σμάλτο΄’ 12 τραγούδια πάνω σε δική της μουσική και στιχουργική, με τη Δάφνη Πανουργιά και από τις Εκδόσεις Φίλιππος Νάκας κυκλοφορούν τα έργα της ‘Τα 12 Ορυκτά΄’,(12Minerals) για σόλο πιάνο και 12+1 Όστρακα και Σκιές ( 12+1 Shells and Shadows) για πιάνο και φωνή και πιάνο, πάνω σε ποίηση W. Blake, W Goethe, Ch. Baudelaire και F G Lorca. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μοτσενίγου της Ακαδημίας Αθηνών. Διδάσκει στο Ωδείο Φ. Νάκας όπου είναι Έφορος της Σχολής του Πιάνου.

Μουσική διεύθυνση – Νίκος Αθηναίος

Νίκος Αθηναίος

Ο Νίκος Αθηναίος σπούδασε αρχικά Πιάνο (Δίπλωμα Ωδείου Αθηνών), Θεωρητικά και Σύνθεση στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή της Κολωνίας και του Ντύσσελντορφ, προσθέτοντας στον κύκλο των σπουδών του και την Διεύθυνση Ορχήστρας. Μετά το τέλος των σπουδών του και στις τρεις κατευθύνσεις στράφηκε κυρίως προς την Διεύθυνση Ορχήστρας.

Μετά από θητεία ως μόνιμος ή προσκεκλημένος μαέστρος σε διάφορα γερμανικά μουσικά θέατρα (όπερες), ονομάστηκε το 1990 Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Φρανκφούρτη του Όντερ. Με την ορχήστρα της πόλης αυτής, η οποία υπό την καθοδήγηση του εξελίχτηκε στην σημερινή Βραδεμβούργια Κρατική Ορχήστρα («Brandenburgisches Staatsorchester»), αφομοίωσε ο Νίκος Αθηναίος ένα ευρύτατο ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής και πραγματοποίησε μία σειρά από περιοδείες τόσο στην Γερμανία (Βερολίνο, Κολωνία, Βόννη, Βρέμη κ.α.) όσο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με συναυλίες σε σημαντικά μουσικά κέντρα, όπως Μόσχα, Μαδρίτη, Παρίσι, Άμστερνταμ, Χάγη, Βρυξέλλες ή Τελ-Αβίβ. Με την ίδια επίσης ορχήστρα ηχογράφησε μία σημαντική σειρά από CD, αποσπώντας σημαντικά βραβεία, εγκωμιαστικά σχόλια και διεθνή αναγνώριση.

Σαν προσκεκλημένος μαέστρος έχει διευθύνει ο Ν. Αθηναίος διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές ορχήστρες (Philharmonia, Royal Philharmonic Orchestra, English Chamber Orchestra, Sinfonia Varsovia, Ορχήστρα της Όπερας της Φρανφούρτης. ΣυμφωνικήΟρχήστρα του Αμβούργου, Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου και πολλές άλλες). Έχει επίσης συνεργαστεί επανειλημμένα με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ, Ορχήστρα της ΕΛΣ, Καμεράτα, Συμφωνικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης).

Από τον Μάιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ζει σήμερα στην Αθήνα, μοιράζοντας την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ανάμεσα στην σύνθεση και στην διεύθυνση ορχήστρας, εμφανιζόμενος συχνά σαν μαέστρος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και ταυτόχρονα Καλλιτεχνικός Δ/ντής και μαέστρος της Ορχήστρας «Ακαντέμικα Αθηνών».

Πρόγραμμα συναυλίας

Ώρα έναρξης 20.30

Τιμές εισιτηρίων – 10 ευρώ γενική είσοδος, 5 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους και άνω των 65.

Προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνα 210 7282 333 και στο www.megaron.gr