Μια ακόμη μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ προγραμμάτισε και θα προβάλλει η ΕΡΤ3 τον Ιούνιο στη δημοφιλή τηλεοπτική ζώνη της κλασσικής μουσικής κάθε Σάββατο και Κυριακή. Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020 στις 8:30
Έργα: Δημήτριου Λιάλιου, Robert Schumann και Johannes Brahms

Μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στις 24.05.17 στο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης.
Πιο συγκεκριμένα η Ορχήστρα ερμηνεύει στο πρώτο μέρος της συναυλίας το έργο «Ρωμαντική ποίησις» του Δημήτριου Λιάλιου (1869-1940) , ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες της νεότερης Ελλάδας με πλούσιο και πολυσχιδές έργο. Τα επιτεύγματα του Δ. Λιάλιου, ιδίως στα πεδία της συμφωνικής μουσικής και της μουσικής δωματίου, είναι σπουδαίας ιστορικής αξίας αλλά και ποιότητας, στο πλαίσιο του νεοελληνικού μουσικού πολιτισμού κατά το πέρασμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα.

Ως γόνος εύπορης πατρινής οικογένειας, ο Λιάλιος είχε από νωρίς την δυνατότητα να έλθει σε επαφή με την τέχνη της μουσικής, στην οποίαν ενετρύφησε αρχικά μεταξύ 1891 και 1907 στο Μόναχο, μαθητεύοντας δίπλα στον περίφημο καθηγητή μουσικής θεωρίας και σύνθεσης Ludwig Thuille. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα για μία περίπου δεκαπενταετία, υπηρέτησε άλλα τόσα χρόνια ως υποπρόξενος στο Μόναχο και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Αθήνα. Ζώντας λοιπόν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Βαυαρία και την κεντρική Ευρώπη, ήταν αναπόφευκτο να γαλουχηθεί στο πνεύμα της μουσικής του γερμανικού (ύστερου) ρομαντισμού, το οποίο απηχούν οι περισσότερες από τις συνθέσεις που έγραψε τόσο κατά την περίοδο των σπουδών του όσο και αργότερα.
(ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9 λεπτά)

Ακολουθεί το κοντσέρτο για πιάνο σε λα ελάσσονα, Op. 54, του Γερμανού Ρομαντικού συνθέτη Robert Schumann, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1845 και είναι το μόνο κοντσέρτο του συνθέτη για πιάνο. Το πλήρες έργο έκανε πρεμιέρα στη Δρέσδη στις 4 Δεκεμβρίου 1845. Είναι ένα από τα πιο πολυερμηνευμένα και ηχογραφημένα κοντσέρτα πιάνου της Ρομαντικής περίοδου.
Σολίστ – Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
(ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 35 λεπτά)
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Ορχήστρα ερμηνεύει τη Συμφωνία αρ. 1 σε ντο ελάσσονα, op. 68 του Γερμανού συνθέτη, πιανίστα και μαέστρου της Ρομαντικής περιόδου Johannes Brahms (1833 – 1897). Γεννημένος στο Αμβούργο σε μια λουθηρανική οικογένεια, ο Brahms πέρασε μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στη Βιέννη. Αν και η ενασχόληση του Brahms με την πρώτη του συμφωνία ξεκίνησε το 1862, ήταν μόλις το 1876 που το έργο ολοκληρώθηκε και πρωτοπαρουσιάσθηκε στην Karlsruhe υπό την διεύθυνση του Otto Dessoff.

Η συμφωνία αυτή υμνήθηκε από τους κριτικούς σαν η “δεκάτη” συμφωνία, μετά τις 9 του Beethoven, η βαριά κληρονομιά του οποίου στο είδος αυτό στάθηκε αδύνατο να ξεπερασθεί από τους μεταγενέστερους δημιουργούς. Φυσικά, η συμφωνία του Brahms δεν μπορεί να θεωρηθεί επιγονική· η καθιέρωση, άλλωστε, του έργου στο συναυλιακό ρεπερτόριο επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την υψηλή αυτόνομη καλλιτεχνική του αξία, πέραν από τις όποιες αναφορές στο λαμπρό κλασσικό παρελθόν.
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος
(ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 50 λεπτά)