Μια σειρά από πρόσφατες μαγνητοσκοπημένες συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ προγραμμάτισε και θα προβάλλει η ΕΡΤ3 τον Μαΐο στη δημοφιλή τηλεοπτική ζώνη της κλασσικής μουσικής κάθε Σάββατο και Κυριακή. Συγκεκριμένα:

 

Το Σάββατο 30 Μαΐου 2020 στις 8:30

Έργα: Γιώργου Δούση και  Φίλιππου Τσαλαχούρη

Μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018 στο STUDIO D, στην Κατεχάκη.

Η Ορχήστρα ερμηνεύει, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, τα έργα «Δανάη και Περσέας, για ορχήστρα» (2015) του σημαντικού συνθέτη και πιανίστα, Γιώργου Δούση.

Ακολουθεί η Συμφωνία αρ. 5 έργο 87 «Των μακρών μεγάλων δρόμων» (2014) του διακεκριμένου Φίλιππου Τσαλαχούρη, η οποία έχει ως θέμα την τραγική διαδρομή που ακολουθούν συχνά οι άνθρωποι και διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη: απελπισία, περισυλλογή, νοσταλγία και απόφαση για φυγή

Διεύθυνση Ορχήστρας: Ανδρέας ΤσελίκαςΔιάρκεια: 60’

 

Την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 στις 8:30

Έργα: J.Massenet, K.Γρηγορίου, F.Liszt

Μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2018 στο STUDIO D,στην Κατεχάκη.

Η Ορχήστρα ερμηνεύει τη σουίτα μπαλέτου από τη δεύτερη πράξη της όπερας του J. Massenet, “Le Cid, ένα από τα πιο γνωστά και πιο δημοφιλή έργα του για ορχήστρα. Η όπερα, που γράφτηκε τον δωδέκατο αιώνα στην Ισπανία, έχει ως επίκεντρο τα κατορθώματα του Δον Rodrigue (Le Cid) καθώς μάχεται τους Μαυριτανούς και παλεύει για τη γυναίκα που αγαπά. Με τον ίδιο τρόπο που ο Bizet πρότεινε τους ήχους της Ισπανίας στην όπερα του Carmen, ο Massenet χρησιμοποιεί πολύχρωμες ενορχηστρώσεις και εντυπωσιακούς ρυθμούς χορού για να προβάλλει τη μοναδική μουσική της. περιοχής

Ακολουθεί το συμφωνικό ποίημα Lake of Mist του Γιαννίωτη συνθέτη και παιδαγωγού Κωνσταντίνου Γρηγορίου και η συναυλία  ολοκληρώνεται με το “Les préludes”, το τρίτο από τα δεκατρία συμφωνικά ποιήματα του Franz Liszt το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, από τον ίδιο τον συνθέτη, στις 23 Φεβρουαρίου 1854, στη Βαϊμάρη.

Μουσική διεύθυνση – Iulian Rusu  – Διάρκεια: 57’