Η Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει στο θέατρο Παλλάς μια συναυλία-αφιέρωμα στον Γιάννη Σπάθα 27.01.2020


 


Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Συμμετέχουν: Γιώργος Τρανταλίδης, Νίκος Σπάθας και οι Jacks Full.

Ερμηνεύουν: Βασίλης Λέκκας, Νάνα Μπινοπούλου

Ενορχήστρωση: Κώστας Παπαδούκας

Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιώργος Αραβίδης


Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:30 στο θέατρο Παλλάς, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στον εμβληματικό ροκ κιθαρίστα και συνθέτη Γιάννη Σπάθα.

Στη συναυλία συμμετέχουν ο Γιώργος Τρανταλίδης, ο Νίκος Σπάθας και οι Jacks Full.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας και η Νανά Μπινοπούλου. Την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Κώστας Παπαδούκας, ενώ την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης.

Ο δημιουργικός ορίζοντας του κορυφαίου κιθαρίστα ανοίγεται μέσα από μία διαφορετική μουσική προσέγγιση. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ακούγονται μουσικές συνθέσεις του Γιάννη Σπάθα όπως το ορχηστρικό κομμάτι «Παξοί», το οποίο έγραψε για τη γενέτειρά του και  τραγούδια  όπως «Η διαδρομή»«Τι είναι αυτό που σε φοβίζει»«Τα μεγάλα μου τα λάθη»,  «Άδικη καρδιά«Στα μισά του δρόμου» κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος με την σύμπραξη του ροκ συγκροτήματος Νίκος Σπάθας και οι Jacks Full, παρουσιάζονται σε ειδικές ενορχηστρώσεις και εκτελέσεις γνωστές επιτυχίες όπως τα «Starvation»«Killer»«Queen Of The Universe»«Stray Dogs»«Lady», αλλά και το επιβλητικό «Mountains», από τις πλέον πρωτότυπες ελληνικές παραγωγές και η πρώτη δισκογραφημένη δημιουργία που γεφυρώνει το blues/rock ιδίωμα με την δημώδη μουσική της Ηπείρου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σπύρος Γεωργαντάς (ηλεκτρική κιθάρα), Μαρκέλλα Παναγιώτου (φωνητικά), Σπήλιος Ζευκιλής (ηλεκτρική κιθάρα), Κώστας Παπαδούκας (Keyboards).

 

 

Ο Γιάννης Σπάθας (1950-2019) υπήρξε ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες με διεθνή αναγνώριση. Διέθετε πληθωρικό ταλέντο, εξαιρετική δεξιοτεχνία στους κιθαριστικούς δακτυλισμούς του, καλλιτεχνική καθαρότητα, μεγαλοσύνη και σεμνότητα.

Επηρεασμένος από την ελληνική μουσική παράδοση εκφράστηκε μέσω της rock μουσικής, δημιουργώντας έναν προσωπικό ήχο προσδίδοντας με την τεχνοτροπία του νέα στοιχεία στη ροκ συνθετική δημιουργία. Στον Πειραιά όπου μεγάλωσε, σχημάτισε με τον Αντώνη Τουρκογιώργη και τον Ηλία Ασβεστόπουλο (μετέπειτα ηγέτη των 2002 GR) το ροκ συγκρότημα Persons (1966-1969) και στη συνέχεια τους SocratesDrankTheConium, πάλι με τον Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) και τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Το ηχόχρωμα των Socrates αναγνωρίσθηκε διεθνώς. Ακόμα και σήμερα η συνεργασία τους για την παραγωγή του ολοκληρωμένου ηχογραφήματος Phos, το 1976, με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου αποτελεί ορόσημο για την ελληνική και διεθνή ροκ σκηνή. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα («Σύντομα όνειρα», «Κλασσικά Εικονογραφημένα» και «Σπινθήρας») ενώ το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, με τίτλο «Μυστικά του Δρόμου».

Οι συνεργασίες του ως μουσικοσυνθέτηενορχηστρωτή και κιθαρίστα, με τους Μίκη ΘεοδωράκηΜάνο ΧατζιδάκιΜαρία ΦαραντούρηΓιάννη ΜαρκόπουλοΓιώργο ΝταλάραΔιονύση ΣαββόπουλοΜάνο ΛοΐζοΕλένη ΚαραΐνδρουΧαρούλα ΑλεξίουΛίνα Νικολακοπούλου, κ.ά, αποδεικνύουν ότι η συνολική μουσική διαδρομή του Γιάννη Σπάθα είναι διαχρονική.


Πληροφορίες

Συναυλία – αφιέρωμα- της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στον Γιάννη Σπάθα

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, Θέατρο «Παλλάς»

Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ γενική είσοδος και 5 ευρώ για φοιτητές, νέους, ανέργους, πολύτεκνους, ΑμεΑ και άτομα άνω των 65.

Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Θεάτρου Παλλάς, στο τηλέφωνο 210-3213100 και στο viva.gr.