Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

Φθινόπωρο
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 
στις 20:00
Τρίτο Πρόγραμμα

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση της νέας και ταλαντούχας μαέστρου Ελένης Κοτσμανίδου, το κουιντέτο Ξύλινων και το σύνολο Χάλκινων πνευστών της ΕΣΟ παρουσιάζει μια συναυλία για έγχορδα και πνευστά με έργα-που μυρίζουν πρωτοβρόχια και πεσμένα φύλλα- των  Vivaldi, Popper, Tchaikovsky, Glazunov, MacDowell, Middleton, Brahms και Kosma, αποχαιρετώντας το Φθινόπωρο με τον πιο μελωδικό τρόπο.

Η μαέστρος Ελένης Κοτσμανίδου

Η συναυλία εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εκπομπών, με τίτλο Studio C, όπου θα παρουσιάζονται ηχογραφήσεις που πραγματοποιούν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και το Τρίτο Πρόγραμμα στο Studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ξεκινά να μεταδίδεται από το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 20:00 από το Τρίτο Πρόγραμμα, σε παραγωγή και παρουσίαση του Μιχάλη Μεσσήνη.

Το Πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει:
Antonio Vivaldi (1678 – 1741) Violin Concert in F major, Op.8, Nr.3 (Autumn)
Το έργο «Οι Τέσσερις Εποχές» του Ιταλού συνθέτη του ύστερου μπαρόκ  Antonio Vivaldi είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα έργα της δυτικής και, κατ’ επέκταση, της παγκόσμιας μουσικής. Από το Φθινόπωρο, για σόλο βιολί, έγχορδα και τσέμπαλο, θα παρουσιαστούν τα μέρη:
Allegro – Adagio molto – Allegro

David Popper (1843 –1913) Im Walde Suite Op.50 – »Herbstblume»
Από τη σουίτα »Im Walde»(Στο δάσος) του Τσέχου συνθέτη και τσελίστα  David Popper, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αμβούργο το 1882, ερμηνεύεται η σύνθεση »Herbstblume»(Φθινοπωρινό λουλούδι), για βιολοντσέλο και ορχήστρα.

Pyotr. I.Tchaikovsky (1840-1893) The Seasons Op.37a
Από το έργο »Οι Εποχές» που ο Τσαϊκόφσκι έγραψε για πιάνο το 1876, θα ακούσουμε, σε διασκευή για έγχορδα του Alex Talanov, τις συνθέσεις που αφορούν στους φθινοπωρινούς μήνες.
Σεπτέμβριος »The Hunt»(Το κυνήγι)
Οκτώβριος »Autumn Song»(Φθινοπωρινό τραγούδι)
Νοέμβριος »On the Troika»(Στην Τρoϊκα)
Στις “Εποχές” του, ο Ρώσος συνθέτης περιγράφει τους 12 μήνες του χρόνου σε ξεχωριστές κινήσεις,  εκ των οποίων οι φθινοπωρινές απεικονίζουν μια συγκομιδή, ένα κυνήγι κι ένα «Φθινοπωρινό τραγούδι», το οποίο είναι εξαιρετικά λυρικό και πένθιμο.

Aleksandr Glazunov (1865-1936) The Seasons (Ballet) Op.67
Ο Alexander Glazunov έγραψε επίσης μουσική με θέμα τις Εποχές – αλλά η δική του έχει τη μορφή μπαλέτου  σε τέσσερα ταμπλό, που περιλαμβάνει όλες τις εποχές και τις αντίστοιχες συνθέσεις τους. Κατά τη διάρκεια του «Φθινόπωρου», οι εποχές ενώνονται σ’ έναν βακχικό χορό, που γλεντάει χαρούμενα κάτω από τα φύλλα που πέφτουν. Από το τέταρτο ταμπλό »Το Φθινόπωρο» θα ακούσουμε :
Bacchanalle (Γιορτή προς τιμήν του Βάκχου) σε διασκευή του Georg Gast για ορχήστρα θεάτρου
Petite Adagio για ορχήστρα 
Στη συνέχεια το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της ΕΣΟ ερμηνεύει:
Edward MacDowell (1860-1908) – “10 Woodland Sketches Op.51, αρ.4 “In Autumn”
Από το έργο “10 Woodland Sketches”(10 σκίτσα του δάσους) Op.51 του Αμερικανού συνθέτη και πιανίστα της ύστερης ρομαντικής περιόδου, Edward MacDowell, θα παρουσιαστεί το In Autumn”(Το Φθινόπωρο), σε διασκευή για κουιντέτο ξύλινων πνευστών από τον Rey Thompson.

Andrew Middleton   “Autumn Comes”
Ο σύγχρονος  Άγγλος συνθέτης, ενορχηστρωτής, εκπαιδευτικός, καταξιωμένος φλαουτίστας και δεινός σαξοφωνίστας, Andrew Middleton, περιγράφει το φθινόπωρο εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σκληρή δουλειά της συγκομιδής και στην προετοιμασία για τους μεγάλους χειμερινούς μήνες. Στο Autumn Comes(Ο Ερχομός του Φθινοπώρου) για κουιντέτο ξύλινων πνευστών, χρησιμοποιεί μια αγγλική λαϊκή μελωδία, περιγράφοντας την επίπονη εργατική φύση του τρύγου.

 Τέλος τα Σύνολα Χάλκινων Πνευστών της ΕΣΟ ερμηνεύουν:
Johannes Brahms (1833-1897) Fünf Gesänge, op. 104 – »Im Herbst»
Απο το έργο Fünf Gesänge, op. 104, έναν κυκλο πέντε τραγουδιών για μικτή χορωδία a cappella που ο Μπραμς έγραψε το 1888, ακούμε το »Im Herbst»( Το Φθινόπωρο) σε διασκευή για τρία τρομπόνια και τούμπα από τον Joseph DuBois.

Joseph Kosma (1905–1969) »Autumn Leaves»
Το «Autumn Leaves»(Φθινοπωρινά φύλλα), που παρουσιάζεται σε διασκευή για σύνολο χάλκινων πνευστών από τον Thomas Graf, είναι ένα δημοφιλές γαλλικό τραγούδι που συνέθεσε ο Ούγγρος συνθέτης Joseph Kosma το 1945 σε πρωτότυπους στίχους του Jacques Prévert.

Σολίστ: Ιρίνα Σελένκοβα (βιολί), Renato Ripo  (βιολοντσέλο), Γεράσιμος Χοϊδάς (τσέμπαλο)

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
Μουσική διεύθυνση: Ελένη Κοτσμανίδου

Παραγωγή-Παρουσίαση: Μιχάλης Μεσσήνης
Τεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Λαπαδάκη
Ηχοληψία για τα Μουσικά Σύνολα: Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 FM
«Studio C»
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, στις 20:00
Live Streaming: webradio.ert.gr/trito