H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε μια ξεχωριστή συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, στις 20:30

Μια μοναδική βραδιά μουσικής πανδαισίας προσφέρει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, στις 20:30.
Σ’ αυτή την ξεχωριστή συναυλία, που διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου, παρουσιάζονται έργα των Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Άλφρεντ Σνίτκε και Ορέστη Μπαζού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας

Ορέστης Μπαζός: «Φαντασία για έναν αγώνα ζωής»

Alfred Snittke (1834 – 1998) – 90 χρόνια από τη γέννησή του: «Concerto for piano and string orchestra»
Σολίστ: Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο)

Διάλειμμα

Ludwig van Beethoven(1770 – 1827): «Symphony no. 7, in a major, op. 92»
I. Poco sostenuto – Vivace
II. Allegretto
III. Presto – Assai meno presto (trio)
IV. Allegro con brio

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες στο 210 4143310

Info

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Σολίστ: Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο)
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου
Ώρα έναρξης 20:30

βιογραφικά σημειώματα συντελεστών

Ο Θοδωρής Τζοβανάκης σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σκωτία και την Ολλανδία δίπλα στη Δομνα Ευνουχίδου, τη Roswitha Gediga και τον Geoffrey Douglas Madge, με υποτροφία του ΙΚΥ και των ιδρυμάτων Yamaha και Αλέξανδρος Ωνάσης. Ως σολίστας έχει συμπράξει με ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου σε Λευκωσία, Βιέννη, Γενεύη, Βόννη, Τεργέστη, Γάνδη, Εδιμβούργο, Κολωνία, Λονδίνο, Μιλάνο, Τρίπολη Λιβύης, Γλασκόβη, Νέα Υόρκη, Σεούλ, Μπουσάν, Τελ Αβίβ, Ουτρέχτη, Χάγη, Ρότερνταμ, Κάιρο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ και αλλού. Έχει ηχογραφήσει πέντε δίσκους με έργα ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών, μεταξύ των οποίων τα έργα για σόλο πιάνο και φωνή και πιάνο των Δημήτρη Μητρόπουλου και Αιμίλιου Ριάδη. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Τσεχίας. Είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.

 

Ο Ορέστης Μπαζός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε  πιάνο με καθηγητή  τον Alex Tourneisen στο Ελληνικό Ωδείο και στα Θεωρητικά με καθηγητή τον πατέρα του, Συνθέτη και Μαέστρο Δημήτρη Μπαζό, στο Πελοποννησιακό Ωδείο. Ολοκλήρωσε στην Ελλάδα τις σπουδές του, με την απόκτηση των πτυχίων: Πιάνου, Ωδικής, Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Αντίστιξης, Φυγής και με τα  διπλώματα Πιάνου, Σύνθεσης και Διεύθυνσης Χορωδίας. Όλα με βαθμό “Άριστα παμψηφεί”. Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης και πιάνου στην Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με καθηγητές τους David και Seidlhoffer αντίστοιχα. Έχει εργασθεί ως καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών και Πιάνου στην Ιονική Σχολή Μουσικής, στο Ωδείο Ραχμάνινωφ, στο Πελοποννησιακό Ωδείο, στο Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας από το 1995 έως και σήμερα, στο Λακωνικό Ωδείο, στο Ωδείο Κατερίνα Μάσκα, στο Δημ. Ωδείο Αγ. Παρασκευής, στο Δημ. Ωδείο Νίκαιας-Ρέντη. Επίσης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας από το 1997 έως και σήμερα, του Λακωνικού Ωδείου από το 1996 έως 2018. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος εξεταστικών επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας στους Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες, όπως και ετήσια του Υπουργείου Πολιτισμού, βραβεύοντας και απονέμοντας Πτυχία και Διπλώματα μουσικής σε πολλούς σπουδαστές. Έχει γράψει Ορχηστρικά  έργα, Όπερα, έργα Μουσικής Δωματίου και σολιστικά έργα για διάφορα όργανα. Επίσης έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Παπαγρηγορίου-Νάκα«, πρωτότυπη εκπαιδευτική μέθοδο για πιάνο. Τέλος είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

 

Ο Μιχάλης Οικονόμου σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς επίσης βιολί, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο. Λαμβάνοντας πέντε υποτροφίες συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αποκτώντας Master στη διεύθυνση ορχήστρας και Διδακτορικό στη σύνθεση. Από το 2023 έχει αναλάβει την μουσική διεύθυνση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Είναι επίσης αρχιμουσικός της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, διευθυντής του μουσικού τμήματος και τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, ο Μιχάλης Οικονόμου έχει δημιουργήσει και διδάσκει το μοναδικό πανελλήνιο masterclass διευθυνσης ορχήστρας της χώρας μας, καθώς επίσης τέσσερα διεθνή ετήσια σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας (Ουγγαρία-Μάλτα- Ρουμανία – Αθήνα). Το 2011 κατόπιν ψηφοφορίας εκατό μουσικών διαφορετικών εθνικοτήτων, εξελέγη καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ, ενώ επί σειρά ετών ο πρώτος μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μάλτας. Είναι τακτικός προσκεκλημένος μαέστρος όλων των Ελληνικών ορχηστρών και τουλάχιστον είκοσι διαφορετικών συμφωνικών ορχηστρών του εξωτερικού. Εκπροσωπείται από το κορυφαίο καλλιτεχνικό γραφείο IMG Artists και πραγματοποιεί περισσότερες από τριάντα συναυλίες ανά τον κόσμο ετησίως.