Η ΕΣΟ της ΕΡΤ γιορτάζει την μουσική την πρώτη μέρα του καλοκαιριού και τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου συμμετέχοντας σε μια μοναδική πολυμεσική παραγωγή.

 

 

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, το Μέγαρο Μουσικής έλαβε την πρωτοβουλία για μία μοναδική online συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο και στον Κήπο του Μεγάρου στις 21 Ιουνίου 2020 στις 19.00.

Η online συναυλία, διάρκειας 120’, θα καλυφθεί και θα προβληθεί πολυμεσικά μέσω live streaming από το webTV της ΕΡΤ και σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα 95,6 και 90,9 FM και την ΕΡΤ2. Παράλληλα μέσω των profile του Τρίτου Προγράμματος και των Μουσικών Συνόλων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οι χρήστες θα μπορούν να μεταφέρουν και να μοιράζονται άμεσα τις εντυπώσεις/σκέψεις τους.

 

Η μετάδοση θα αρχίσει με μια σύντομη συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και διεθνούς φήμης πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη στην παρουσιάστρια της βραδιάς Αλεξάνδρα Γιαλίνη, καθώς και με σύντομο χαιρετισμό του καταξιωμένου συνθέτη και μέλους του Δ.Σ. της ΕΡΤ  Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ ανοίγουν το πρόγραμμα της συναυλίας στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής με τα έγχορδα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας να παρουσιάζουν την «Σερενάτα για έγχορδα», έργο 48 του Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840 – 1893). Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα έργα του ρωσικού Ρομαντισμού που καθηλώνει με το μελωδικό και συναισθηματικό του πλούτο, αποτελώντας δικαίως μία από τις αγαπημένες δημιουργίες του συνθέτη.

Το έργο που φέρει έντονες επιρροές από τον Μότσαρτ και περιέχει το δημοφιλές βαλς στο δεύτερο μέρος του, γράφτηκε το Φθινόπωρο του 1880 και έκανε πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου του 1881 στην Αγία Πετρούπολη, ενθουσιάζοντας το ακροατήριο. Λέγεται δε, ότι ο Tchaikovsky δέχτηκε περήφανος τα συγχαρητήρια του μεγάλου πιανίστα και συνθέτη Anton Rubinstein ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του. Το σύνολο εγχόρδων της ΕΣΟ διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.

 

Εκτός από το σύνολο εγχόρδων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, συμμετέχει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, (Απόλλων Γραμματικόπουλος και Παναγιώτης Τζιώτης – βιολί, Πάρις Αναστασιάδης – βιόλα και Ισίδωρος Σιδέρης – τσέλο) το οποίο θα παρουσιάσει στον Κήπο του Μεγάρου, αποσπάσματα από γνωστές συνθέσεις των Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák. Θα ακουσθούν επίσης μεταγραφές αγαπημένων jazz μελωδιών του Αμερικανού  George Gershwin και γνωστών τσιγγάνικων tango του Δανού Jacob Gade.

Στη συνέχεια στο Αίθριο των Μουσών θα ακουσθούν δημοφιλή αποσπάσματα από όπερες, μιούζικαλ και τραγούδια φημισμένων συνθετών. Η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα από τα λυρικά έργα Ρωμαίος και Ιουλιέττα του  Charles Gounod, Σταχτομπούτα και ο Τούρκος στην Ιταλία του Gioacchino Rossini καθώς και το τραγούδι « Musica proibita» ( «Απαγορευμένη μουσική»)  του  Stanislao Gastaldon,

Το ρεσιτάλ των τριών διεθνώς αναγνωρισμένων σολίστ, ολοκληρώνεται με δύο αποσπάσματα από τα δημοφιλή μιούζικαλ Les Miserables και Kiss Me Kate. Τούς πλαισιώνει ο διακεκριμένος πιανίστας Δημήτρης Γιάκας.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το George Kontrafouris Trio. Ο κήπος του Μεγάρου, υποδέχεται τον σπουδαίο πιανίστα και τους συνεργάτες του, τον κοντραμπασίστα Κίμωνα Καρούτζο και τον σολίστ των τυμπάνων Jason Wastor, οι οποίοι θα παρουσιάσουν συνθέσεις του Γιώργου Κοντραφούρη,(«Τhe Passing», «Deep South»)  της  Σαβίνα Γιαννάτου και της Τζέσσικα Ουίλλιαμς. Στην πρώτη ανήκει η σύνθεση «Αιώρα», ενώ στη δεύτερη το κομμάτι με τίτλο « Τhe Quilt»

Την συναυλία θα παρουσιάσει η μουσικός και παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

 Για περισσότερες πληροφορίες πάτα εδώ…