Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026 στις 20.30, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία της ΕΡΤ, Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

«ΣΙΝΕ ΜΑΡΙΑΝΝΑ» του Νίκου Πλατύραχου

 Μουσικές από μία φανταστική ταινία, μαζί με τα τραγούδια του διαλείμματος

Τραγουδούν:

Γιώργος Νταλάρας

Νεφέλη Φασούλη

Σταύρος Δάλκος

Βίκυ Καρατζόγλου

Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ σε διδασκαλία Μιχάλη Παπαπέτρου

Έκτακτη συμμετοχή: Κλεονίκη Δεμίρη

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος

 

Η αποψινή συναυλία είναι ένα σινεμά, αλλά χωρίς οθόνη. Είναι ένα φως που χαμηλώνει αργά, όχι για να προβληθεί, αλλά για να γεννηθεί μέσα μας.

Το «ΣΙΝΕ ΜΑΡΙΑΝΝΑ» είναι μια φανταστική ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ – ή ίσως να γυρίζεται κάθε φορά που ακούγεται αυτή η μουσική. Αποτελεί ένα μουσικό σύμπαν φτιαγμένο από εικόνες, από πρόσωπα που περνούν σαν σκιές, από δρόμους, δωμάτια, ταξίδια, αποχωρισμούς και επιστροφές. Είναι σελίδες ζωής που ενώνονται όχι με μοντάζ, αλλά με μνήμες.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ αφηγούνται αυτήν την φανταστική ταινία, όπως κάθε μουσική ξέρει να επικοινωνεί: με ένταση, υπαινιγμό και συναίσθημα. Οι ορχηστρικές μουσικές – πολλές γεννημένες για τον κινηματογράφο – λειτουργούν σαν σκηνές μιας μεγάλης ιστορίας, ενώ τα τραγούδια έρχονται σαν διάλειμμα. Και τη στιγμή που βγαίνεις από την αίθουσα, παίρνεις ανάσα και αναθυμάσαι τον εαυτό σου μέσα σε εκείνη τη μελωδία που σου ανήκει.

Οι φωνές των τραγουδιστών δεν είναι απλώς ερμηνείες· είναι χαρακτήρες. Φέρνουν μαζί τους διαφορετικές ηλικίες, χρώματα και εμπειρίες, σαν να ανήκουν όλοι στην ίδια ταινία, αλλά σε διαφορετικά κεφάλαια.

Το «ΣΙΝΕ ΜΑΡΙΑΝΝΑ» δεν αναζητά, την καθαρή νοσταλγία. Κοιτάζει πίσω με τρυφερότητα, αλλά προχωρά μπροστά με περιέργεια. Είναι μια πρόσκληση να θυμηθούμε όσα δεν ζήσαμε ποτέ και να φανταστούμε όσα ίσως έρθουν.

Απόψε, η μουσική γίνεται εικόνα.
Και η εικόνα, συναίσθημα.

Νίκος Πλατύραχος
ΜΕΡΟΣ Α

  1. Της Ιφιγένειας – από το έργο «Σεπτέμβριος»
  2. Του πλανόδιου εραστή – από το έργο «Σεπτέμβριος»
  3. Της ομίχλης – από το έργο «Σεπτέμβριος»
  4. Του Fellini – από το έργο «Σεπτέμβριος»
  5. Σεπτέμβριος – από το έργο «Σεπτέμβριος»
  6. Το τραγούδι του Μάνου – από το έργο «Σεπτέμβριος»
  7. Σμύρνη – από το έργο «Οι σπόροι της Σμύρνης» (περιέχονται αποσπάσματα της μουσικής από τις ταινίες της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη – Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» και «Από τις δυο πλευρές του Αγαίου – Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών 1923»)
  8. Ονειρογραφία – από το έργο «Ονειρογραφία»

 

ΜΕΡΟΣ Β

  1. 1901 – ορχηστρικό, από «Τα Άστεγα»
  2. Θα το κάψω ή θα καώ – Γιώργος Νταλάρας, από «Τα Άστεγα»
  3. Γύρισα ξαναγύρισα – Γιώργος Νταλάρας, από «Τα Άστεγα»
  4. Αχ ψυχή μου φυλλοβόλα – Γιώργος Νταλάρας, από «Τα Άστεγα»
  5. Τριπλά θα σ’ αρνηθώ – Κλεονίκη Δεμίρη, από «Τα Άστεγα»
  6. Il sogno – Κλεονίκη Δεμίρη, από την «Μαγική συνταγή»
  7. Η μεγάλη διαδήλωση του ενός – Σταύρος Δάλκος, από το «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός»
  8. Ο γάμος της Πούλιας – Βίκυ Καρατζόγλου, από το «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός»
  9. Το αίμα στο πουκάμισο – Σταύρος Δάλκος, από την «Μαύρη μπογιά στο μάρμαρο»
  10. Τα φώτα σβήνουν στην οθόνη – Βίκυ Καρατζόγλου, από την «Ονειρογραφία»
  11. Σα μοναχό τρυγόνι – Νεφέλη Φασούλη, από το «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός»
  12. Στο Χάραμα – Σταύρος Δάλκος, από το «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός»
  13. Το σωστό – Νεφέλη Φασούλη, από την «Μαύρη μπογιά στο μάρμαρο»
  14. Τιμολέω – Σταύρος Δάλκος, από την ταινία του Μιχάλη Καφαντάρη «Behind the sins»
  15. Έχε αγάπη φίλε – Χορωδία, από την ταινία του Γρηγόρη Καραντινάκη «Η χορωδία του Χαρίτωνα»
  16. Τα παπαγαλάκια – Βίκυ Καρατζόγλου, Χορωδία, από την ταινία του Γρηγόρη Καραντινάκη «Η χορωδία του Χαρίτωνα»
  17. Έχει ο Θεός – Βίκυ Καρατζόγλου, Χορωδία, από την «Ονειρογραφία»
  18. Το δάκρυ του Ψηλορείτη – Όλοι οι ερμηνευτές, Χορωδία από την «Ονειρογραφία»
  19. Τ’ αγάλματα του Χαλεπά – Σταύρος Δάλκος, όλοι οι ερμηνευτές, Χορωδία, από το «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός»

Nικος Πλατυραχος

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1965. Aφού σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη μουσική ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας με τον Hans Werner Henze, καθώς και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Studio ηλεκτρονικής μουσικής της Kολωνίας.

Έχει γράψει τη μουσική σε πάνω από 30 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (φεστιβάλ κινηματογράφου Trossingen, Filmmusictage95-Βόννη, φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Μουσικές του για τον κινηματογράφο έχουν ερμηνεύσει μεγάλα ορχηστρικά σύνολα όπως η Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, η Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχία, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κ.ά.

Γράφει επίσης μουσική για θεατρικά έργα, καθώς και έργα για ορχήστρα και μικρότερα σύνολα, που εκτελούνται στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μεταξύ άλλων, έργα του έχουν εκτελεσθεί στο Hρώδειο Ωδείο και στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των Xρωμάτων, από την ιταλική ορχήστρα “Divertimento Ensemble”, καθώς και από την Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα, τη Σύγχρονη Ορχήστρα της EPT και την Καμεράτα.

Έχει επίσης ασχοληθεί με την εμπορική μουσική γράφοντας τις υποκρούσεις για πάνω από 120 διαφημιστικές ταινίες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σινέ Μαριάννα – Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ