Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, παρουσιάζει μία ξεχωριστή συναυλία στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας», την Τρίτη 13 Μαΐου 2025, στις 20:30.
Στη συναυλία, θα απολαύσουμε το «Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα, έργο 47» του Φινλανδού συνθέτη Jean Sibelius, με σολίστ τον Wolfgang Schroeder, καθώς και το έργο «Rime d’ Amore» του Έλληνα συνθέτη Χρήστου Πήττα.
Πρόγραμμα συναυλίας
Jean Sibelius : Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα, έργο 47
- Allegro moderato
III. Allegro, ma non tanto
- Adagio di molto
Σολίστ : Wolfgang Schroeder
Χρήστος Πήττας : Rime d’ Amore
Μέτζο σοπράνο : Θεοδώρα Μπάκα
Τενόρος : Χρήστος Κεχρής
Βαρύτονος : Πάρης Δημάτσας
Τροβαδούρος : Δώρος Δημοσθένους
Πιάνο: Δημήτρης Μαρίνος
Μουσική διεύθυνση : Ανδρέας Πυλαρινός
Rime d’ Amore– Ρίμες Αγάπης (Ελληνική πρεμιέρα)
Οι “Ρίμες Αγάπης”, Κυπριακα ερωτικά ποιήματα άγνωστου ποιητή του 16ου αιώνα, βρέθηκαν στην Βενετία, όπου φυλάσσεται το χειρόγραφο στην Μαρκιανή βιβλιοθήκη.
Αποτελούν το μοναδικό δείγμα στην Ελληνική γλώσσα του αναγεννησιακού ευρωπαϊκού ρεύματος του Πετραρχισμού
Ο Χρήστος Πήττας χρησιμοποίησε επιλογές απο τα ποιήματα αυτά για το μουσικό του έργο, την σύνθεση του οποίου του είχε αναθέσει η Κυπριακή Προεδρία με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη.
Πρόσφατα ο συνθέτης επανεξεργάστηκε την παρτιτούρα και σε αυτή την τελική, ολοκληρωμένη της μορφή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Πώληση εισιτηρίων-πληροφορίες στο ταμείο του Μουσικού Θεάτρου Ολύμπια «Μαρία Κάλλας» Ακαδημίας 59, Αθήνα, στα τηλέφωνα 210 881 7072 & 2103642540, καθώς και στο site του θεάτρου https://oly.gr/
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Wolfgang Schröder, βιολιστής
Ο Wolfgang Schröder σπούδασε στη Διεθνή Μουσική Ακαδημία Menuhin, στο Mozarteum Salzburg και στο Mannes College of Music της Νέας Υόρκης. Δάσκαλοί του ήταν οι Ana Chumachenco, Alberto Lysy, Sandor Vegh και Aaron Rosand. Ως σολίστ και μουσικός δωματίου, ο Wolfgang Schröder έχει εμφανιστεί σε διάσημες αίθουσες συναυλιών όπως το Philharmonie του Βερολίνου, το Concertgebouw του Άμστερνταμ, το Konzerthaus της Βιέννης, στο Great Performers Series στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, στο Frick Collection Museum της Νέας Υόρκης, στο Barbican Hall του Λονδίνου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Teatro Colon του Μπουένος Άιρες.
Ως μέλος του Trio Parnassus, έλαβε το σημαντικό βραβείο Echo Classic για το καλύτερο μουσικό σχήμα μουσικής δωματίου της χρονιάς. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής τόσο της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Καμεράτα Στουτγάρδης. Άλλο ένα σύνολο διεθνούς φήμης του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. είναι τα Belcanto Strings.
Η δισκογραφία του Wolfgang Schröderείναι εκτεταμένη. Ηχογράφησε για τις εταιρείες MDG, Thorofon και άλλες σημαντικές εταιρείες. Ο ίδιος
κυκλοφόρησε το 2016 τις πλήρεις σονάτες για βιολί του Eugene Ysaye για την Hook Records. Από το 2005, σε συνδυασμό με την ενεργή καριέρα του ως ερμηνευτής, είναι Concertmaster της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και διευθυντής-ιδρυτής του Cultural Crossroads.
Xρήστος Πήττας: Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια με καταγωγή από την Κύπρο όπου σε ηλικία οκτώ χρονών άρχισε να μελετάει βιολί στο Εθνικό Ωδείο της Λευκωσίας. Αποφοίτησε στα δεκαέξη. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν Αθήνα το 1963. Ο ίδιος δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο αλλά πειραματίστηκε και με το έντεχνο Ελληνικό τραγούδι. Πριν αναχωρήσει τελικά για το Λονδίνο ηχογράφησε τραγούδια του με τον Γρηγόρη Μπιθικότση, την Σοφία Μουτσίου και την Πόπη Αστεριάδη. Λίγο πριν την πτώση της Χούντας στην Ελλάδα, η Μαρία Φαραντούρη τραγούδισε στο Round House του Λονδίνου το έργο του “1973 – Εξορία και Εξέγερση” (σε ποίηση Βασίλη Βασιλικού). Ο Χρήστος Πήττας εγινε τακτικός συνεργάτης του Θεατρικού Τμήματος του BBC γράφοντας μουσική σε δεκάδες θεατρικές παραγωγές του Οργανισμού. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνεργάστηκε επίσης ως συνθέτης σε πολλές θεατρικές παραγωγές, κυρίως στον τομέα της Αρχαιο-ελληνικής τραγωδίας και κομμωδίας. Συμφωνικές, Φωνητικές και Σκηνικές συνθέσεις του Χρήστου Πήττα έχουν ερμηνευτεί απο διακεκριμένους σολίστ και μουσικά σύνολα όπως η: National Symphony Orchestra of Britain, London Chamber Orchestra, London New Soloists, BBC Concert Orchestra, New York Chamber Ensemble, Goerlitz Dance Company, Northern Ballet Soloists, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ, Συμφωνική `ορχήστρα Κύπρου, κ.α.
Θεοδώρα Μπάκα: Γεννημένη στη Λάρισα, σπούδασε Λυρικό Τραγούδι στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου Ανοβέρου (Γερμανία). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της καλλιτεχνικής της παρoυσίας είναι η μεγάλη ποικιλία των μουσικών ιδιωμάτων που ερμηνεύει. Το ρεπερτόριο της εκτείνεται από την Παλαιά Μουσική (Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Μπαρόκ), την όπερα, το Lied, την λόγια μουσική του 20ου & 21ου αιώνα ως τα έργα σύγχρονων ελλήνων δημιουργών, την παραδοσιακή μουσική και το προπολεμικό ρεμπέτικο. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες μουσικές διοργανώσεις στην Ελλάδα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, Ινδία κ.α., συνεργαζόμενη με κορυφαία ελληνικά και διεθνή μουσικά σύνολα (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θες/νίκης, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, MusicAEterna (Θ. Κουρεντζής), Il Complesso Barocco, ATALANTE, Latinitas Nostra, Ex Silentio ). Έχει εμφανιστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Θέατρο, τα λυρικά θέατρα Λισαβώνας, Μπιλμπάο, Περμ, Φερράρας, κ.α. Ερμηνεύει συχνά έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, όπως οι Γ. Κουρουπός, Τ. Ρωσόπουλος, Κ.Σελαμσής, Β.Κατσούλης, Ν.Ξανθούλης, Α. Τριανταφύλλου, Κ. Βήτα, Η. Ανδριόπουλος, Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω. Έχει ηχογραφήσει έργα των Handel, D. Scarlatti, έργα της εποχής του μεσαίωνα και σύγχρονη αλλά και παραδοσιακή ελληνική μουσική. Διδάσκει τραγούδι στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.
Δώρος Δημσοθένους: Γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε Μονωδία στο Εθνικό Ωδείο με καθηγήτρια τη Λέλλα Στάμος. Πρώτο Βραβείο Βύρωνα Κολάση και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης. Παραστάσεις: 1994: Κύπρος-20 Χρόνια Μετά, Μιχάλη Κακογιάννη, στο Ηρώδειο και Λυρική Σκηνή Αθηνών, όπερα Διδώ και Αινείας του Purcell. 1995: Τα τραγούδια της Αμαρτίας του Μάνου Χατζιδάκι στην παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου Ενός Λεπτού Σιγή. 1997: Όρνιθες του Αριστοφάνη , Θέατρο Τέχνης 1998-1999: πρωταγωνιστής στο μιούζικαλ Grease στο θέατρο Βέμπο. 2003: Παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του έργου Αμοργός του Μάνου Χατζιδάκι, στο Ηρώδειο. 2004: Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Claude Crespen. 2005-2006-2007: Με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στο Πατάρι του Θεάτρου Μεταξουργείου, περιοδεία με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ). 2010: εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συναυλία στο Κρατικό Μέγαρο του Κρεμλίνου, την ημέρα μνήμης των Αγίων Ισαποστόλων Κύριλλου και Μεθόδιου. Συνεργασίες: Ορχήστρα των Χρωμάτων, Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις, Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, Συμφωνική Ορχήστρα της Οξφόρδης, Ossipov. Με τους συνθέτες: Μίκη Θεωδοράκη, Νίκου Κυπουργού, Χρήστου Λεοντή, Λένας Πλάτωνος, Μιχάλη Γρηγορίου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Γιάννη Σπανού, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, κ.ά. Εμφανίστηκε στα μεγάλα θέατρα του Λονδίνου, Her Majesty’s και Theatre Drury Lane πλάι στη Νάνα Μούσχουρη και στο θέατρο του Κρεμλίνου. Δισκογραφία: Προσωπικοί Δίσκοι: «One for the Road» (Μικρή Άρκτος), Compere» (Purple Lily Productions). Συμμετοχές: «Αμοργός» Μάνου Χατζιδάκι, «Ίνα τι» ,«Των Αθανάτων» Δημήτρη Λάγιου, «Η Καρδία μου Πεθυμώντα, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, «Τα μυστικά του Κήπου», «Κηποθέατρο» Νίκου Κυπουργού, «Ο Τεμπέλης Δράκος» η «Επιστροφή του Τεμπέλη Δράκου «Τα ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου» Γιώργου Χατζηπιερή, «Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά» και τα Φανταρίστικα», Λουκιανού Κηλαηδόνη, «La Donna et la Luna» Emilia Ottaviano κ. α.
Χρήστος Κεχρής, τενόρος: Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος ρόλων και έργων από την μπαρόκ, την κλασική περίοδο, τον ρομαντισμό, τη μουσική του 20ού αιώνα καθώς και τη σύγχρονη πειραματική μουσική δημιουργία. Ως σολίστ συνεργάζεται τακτικά με τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Καμεράτα κ.ά. Έχει επίσης συνεργαστεί με ορχήστρες και θεατρικούς οργανισμούς στην Ελβετία (Όπερα Λωζάννης, Όπερα Fribourg), Γερμανία (Κρατική Όπερα Passau, Θέατρο Celle, Συμφωνική Ορχήστρα Amberg, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Λειψίας), Αυστρία (Ορχήστρα Purpur), Ιταλία (Θέατρο Verdi Gorizia), Γαλλία (Όπερα Λωρραίνης), Μάλτα (Teatru Manoel), Λιθουανία (Banchetto Musicale Vilnius), Σλοβενία (Φεστιβάλ Seviqc Brežice), Τουρκία (Συμφωνική Ορχήστρα Borusan Istanbul), Κροατία (Φεστιβάλ Kvarner), Deutsche Grammophon.
Πάρις Δημάτσας: Βαρύτονος, γεννημένος στην Αθήνα, ξεκίνησε μονωδία στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη της Ιουλίας Τρούσσα και πλέον ολοκληρώνει τις σπουδές του υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Τηλιακού. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εναλλακτική σκηνή ΕΛΣ, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Μουσείο Μαρία Κάλλας, στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, στο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής κ.α. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των Marlis Petersen, Marcin Habela, Τάσση Χριστογιαννόπουλου και Δημήτρη Τηλιακού.
Δημήτριος Μαρίνος (BSc, MA, MBA): Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Master of Arts), διπλωματούχος Πιάνου του Ωδείου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκεί καθήκοντα Διοικητικού Διευθυντή του Ωδείου Αθηνών και Διευθυντή του Athens Conservatoire College of Music, ενώ διδάσκει στη Σχολή Πιάνου του ίδιου ιδρύματος. Το 2023 διακρίθηκε διεθνώς ως ένας από τους επτά φιναλίστ στην κατηγορία “Culture & Creativity Award” των βραβείων “Study UK Alumni Awards”, εκπροσωπώντας αποκλειστικά την Ελλάδα και αποτελώντας έναν από τους τρεις φιναλίστ της Ευρώπης.
Ανδρέας Πυλαρινός: Διακεκριμένος μαέστρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και κορυφαίος Α΄στα Τρομπόνια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έχει σπουδάσει στο Michigan και στη Βοστώνη των Η.Π.Α. καθώς και στη Βιέννη και στο Gratz της Αυστρίας διεύθυνση ορχήστρας, τρομπόνι, πιάνο, σύνθεση και κλασσικό τραγούδι αποκτώντας τα αντίστοιχα διπλώματα (master). Έχει αποκτήσει διδακτορικό δίπλωμα στη Διεύθυνση Ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Gratz της Αυστρίας, όπου εργάστηκε και ως τακτικός καθηγητής. Έχει διευθύνει επανειλημμένως όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες καθώς και διάσημες ορχήστρες στο εξωτερικό (Βοστώνη, Ντιτρόιτ, Σινσινάττι, Κλήβελαντ, Φιλαδέλφεια, Gratz, Σαλτσμπουργκ, Λιουμπλιάνα, Γενεύη, Αγία Πετρούπολη, Χάιφα, Πραιτώρια Ν.Αφρικής, και αλλού). Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός των ορχηστρών των Μουσικών Συνόλων της Ε.Ρ.Τ (1999-2005).