Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα σε έργα:Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Ρίχαρντ Βάγκνερ και Αλεξίου Πορφυριάδη, στο Μέγαρο Μουσικής, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ώρα 20.30.
Σολίστ: Αλεξία Μουζά – πιάνο, Φαίδων Μηλιάδης – βιολί, Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος –τσέλο.
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου.
Πρόγραμμα συναυλίας
Αλέξιος Πορφυριάδης: For 54
Ludwig Van Beethoven: Τριπλό Κοντσέρτο για βιολί, τσέλο, πιάνο Op.56 [35’]
-Allegro
-Largo
– Rondo alla Polacca
Σολίστ:Τρίο El Greco (Αλεξία Μουζά, Φαίδων Μηλιάδης, Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος)
Wagner Richard: Tannhäuser Overture WWV70
Wagner Richard: Rienzi Overture WWV49
Wagner Richard: Die maistersinger von Nürnberg Overture WWV96
Φαίδων Μηλιάδης
Γνώρισε το βιολί με τον Κώστα Βοζίκη και την Irina Dragneva στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου και μεταπτυχιακά στο Βασιλικό Κονσερβατόριο Βρυξελλών με τους Adrian Levine και Kati Sebestyén, με την υποτροφία του ΙΚΥ. Ασχολήθηκε κυρίως με τη μουσική δωματίου, δίνοντας πληθώρα συναυλιών και συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς σε σημαντικές αίθουσες της Ευρώπης, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε περιοδείες της ορχήστρας νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ευρώπη και Αμερική. Από το 2014 στην Αθήνα, συνεργάζεται τακτικά με καλλιτέχνες και σύνολα μουσικής δωματίου ενός ευρέως φάσματος, από τον χώρο της παλαιάς μουσικής μέχρι της μουσικής του 21ου αιώνα. Ως σολίστ, έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών όπου διετέλεσε εξάρχων από το 2021, ενώ από το 2023 είναι πρώτος κορυφαίος στα δεύτερα βιολιά. Είναι μέλος του πιάνο τρίο elGreco, με το οποίο εμφανίζεται συχνά εντός και εκτός Αθηνών.
Ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος είναι ένας από τους πιο δυναμικούς βιολοντσελίστες μίας νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών. Παίζει με την ίδια άνεση τόσο μοντέρνο όσο και μπαρόκ βιολοντσέλο, με το ρεπερτόριο του να εκτείνεται από την πρώιμη μπαρόκ μέχρι και την σύγχρονη μουσική δημιουργία. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε αίθουσες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ όπως Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εναλλακτική σκηνή της Ε.Λ.Σ, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, «Φάρος» του Κ.Π.Ι.Σ.Ν, Pavillon Musical de la Comtesse du Bary, Florida Davie Hall, Palazzo ducaleVlinius, Tonhalle ης Ζυρίχης μεταξύ άλλων. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις ορχήστρες του Δήμου Αθηναίων, την Εθνική Ραδιοφωνία και την B.S.O της Florida.. Βραβεύθηκε το 2011 από τον Ένωση Κριτικών Θέατρου και Μουσικής ως ο « καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης της χρονιάς». Μέντορες του ήταν οι Xavier Gagnepain, Raphaël Chrétien και Roel Dieltiens στο βιολοντσέλο και η Hortense Cartier-Bresson στημουσική δωματίου. Ζει και διδάσκει βιολοντσέλο και μουσική δωματίου στην Αθήνα.
Αλεξία Μουζά, πιάνο
Πιανίστρια με “καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια”, σύμφωνα με τις κριτικές, η Αλεξία Μουζά κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το αριστείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου “Φίλων 2000”. Nικήτρια μεταξύ άλλων του Cantú International Competition for Piano and Orchestra στην Ιταλία (2005), του διαγωνισμού για πιάνο “Γιώργος Θυμής” στην Θεσσαλονίκη (2008) και του διαγωνισμού «Μαίρη Χαιρογιώργου» στην Αθήνα (2006). Το 2015, η Αλεξία Μουζά πήρε το πρώτο βραβείο στο Delia Steinberg International Piano Competition στην Μαδρίτη, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ανά πενταετία διεθνή διαγωνισμό Frédéric Chopin, στην Βαρσοβία και πήρε το τρίτο βραβείο στον ανά τριετία διεθνή διαγωνισμό στο Hamamatsu της Ιαπωνίας. Νικήτρια του Πρώτου Grand Prize του Manhattan International Music Competitition (2018) και του Πρώτου Grand Prize του Βerliner International Music Competition (2019). Φιναλίστ στο Rubinstein International Piano Competition στο Τελ Αβίβ, όπου της απονεμήθηκε το βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία έργου Σοπέν.
Ως προσκεκλημένη σολίστ, η Αλεξία έχει συνεργαστεί με την Orchestra Haydn Bolzano and Trento, την Tokyo Symphony Orchestra, Bacau Symphony Orchestra, State Symphony Orchestra Academy of Soloists (Kazakhstan), τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, με εξαιρετικές κριτικές από τον αθηναϊκό τύπο. Επισης, με την Simon Bolivar Symphony Orchestra της Βενεζουέλας μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, την Ορχήστρα των Χρωμάτων της Αθήνας και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου και συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία κι Ευρώπη.
Γεννημένη στην Αθήνα, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την μητέρα της. Ολοκλήρωσε σπουδές πιάνου στην Accademia Pianistica Internazionale “Incontri col Maestro”στην Imola, Ιταλία (καθ. Leonid Margarius, Anna Kravtchenko) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Πήρε το master ερμηνείας στο πιάνο (2011, Cesena, Conservatorio Statale di Musica) και Artist Diploma (2013, College of Fine Arts, Boston University, καθ. Boaz Sharon) όπου σπούδασε με υποτροφίες από το Ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και το Boston University. Συνέχισε στην Buchmann-Mehta School of Music, στο Τελ Αβίβ, με τον καθηγητή Arie Vardi.
Μιχάλης Οικονόμου
Ο Μιχάλης Οικονόμου είναι ένας από τους πιο ενεργούς Έλληνες αρχιμουσικούς και καθηγητές διεύθυνσης ορχήστρας. Σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς επίσης βιολί, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο. Λαμβάνοντας πέντε υποτροφίες συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αποκτώντας Master στη διεύθυνση ορχήστρας και Διδακτορικό στη σύνθεση. Από το 2023 έχει αναλάβει τη μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Είναι επίσης αρχιμουσικός της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, διευθυντής του μουσικού τμήματος και τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, ο Μιχάλης Οικονόμου έχει δημιουργήσει και διδάσκει το μοναδικό πανελλήνιο masterclass διευθυνσης ορχήστρας της χώρας μας, καθώς επίσης πέντε διεθνή ετήσια σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας (Ουγγαρία-Μάλτα-Ρουμανία-Κύπρο-Αθήνα). Το 2011 κατόπιν ψηφοφορίας εκατό μουσικών διαφορετικών εθνικοτήτων, εξελέγη καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ, ενώ επί σειρά ετών ο πρώτος μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μάλτας. Είναι τακτικός προσκεκλημένος μαέστρος όλων των Ελληνικών ορχηστρών και τουλάχιστον είκοσι διαφορετικών συμφωνικών ορχηστρών του εξωτερικού. Εκπροσωπείται από το κορυφαίο καλλιτεχνικό γραφείο IMG Artists και πραγματοποιεί περισσότερες από τριάντα συναυλίες ανά τον κόσμο ετησίως.