H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ξεκινά έναν νέο κύκλο ραδιοφωνικών συναυλιών σε απευθείας μετάδοση απο το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 και σε live stream από το webtv της ΕΡΤ.
Την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 στις 10 το πρωί, θα παρουσιαστεί η πρώτη συναυλία από το Studio C της ΕΡΑ.
Η συναυλία θα ξεκινήσει με δύο έργα, από το σύνολο των ξύλινων πνευστών της Ορχήστρας, τα οποία θα ηχογραφηθούν μία μέρα πριν για λόγους τήρησης της ασφάλειας των μουσικών και θα μεταδοθούν για πρώτη φορά.
Πρόκειται για τη μεταγραφή του έργου Concerto no2 after Vivaldi του J.S.Bach (1685- 1750), το οποίο είναι επίσης μεταγραφή ενός κοντσέρτου του Αντόνιο Βιβάλντι. Αρκετά έργα για όργανο και τσέμπαλο του Μπάχ έγιναν μεταγραφές από μεταγενέστερους συνθέτες για διάφορους συνδυασμούς οργάνων. Στην συναυλία της ΕΣΟ θα χρησιμοποιηθεί η μεταγραφή που έχει κάνει ο Mordechai Rechtman για κουιντέτο ξύλινων πνευστών (φλάουτο όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο και κόρνο).
(ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11 λεπτά)
Θα ακολουθησει το έργο Five Antique Hungarian Dances του Ferenc Farkas (1905 – 2000), ο οποίος γεννήθηκε και πέθανε στην Ουγγαρία και η μουσική του αντικατοπτρίζει τις λαϊκές και χορευτικές παραδόσεις αυτής της χώρας. Οι πέντε χοροί, που είναι αρκετά σύντομοι και ρυθμικά έντονοι, αποτελούν τη σουίτα Old Hungarian Dances και γράφτηκαν αρχικά για να ντύσουν μουσικά μία δραματική ταινία της δεκαετίας του 1940. Στην συνέχεια η μουσική επανεπεξεργάστηκε για χρήση από διάφορους συνδυασμούς οργάνων και το 2015 μεταγράφτηκε για κουιντέτο πνευστών.
Στη συνέχεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν ηχογραφημένα, από ένα σύνολο χάλκινων και κρουστών της Ορχήστρας τα παρακάτω έργα:
– Renaissance dances – Tylman Susato (1510 – 1570)
Παρότι η γενέτειρα του Susato παραμένει άγνωστη, θεωρείται ό,τι εκπροσωπεί έναν από τους λίγους φλαμανδούς συνθέτες της αναγεννησιακής περιόδου και οι χοροί του χρησιμεύουν ως μια εξαιρετική εισαγωγή στο αναγεννησιακό στιλ.
– Sarabande – G.F. Händel (1685 -1759) (μεταγραφή: Jerome Naulais)
Η sarabande είναι ένας χορός που ξεκίνησε από την Κεντρική Αμερική τον 16ο αιώνα κι έγινε δημοφιλής στις ισπανικές αποικίες πριν φτάσει στην Ευρώπη. Αρχικά, θεωρήθηκε μάλλον σκανδαλώδης και άσεμνος χορός και απαγορευόταν στην Ισπανία. Ο Händel πήρε την αμφιλεγόμενη μορφή χορού και τη μετέτρεψε σε ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια της περιόδου του μπαρόκ.
– Caprice No.24 – Niccolo Paganini (1782- 1840) (μεταγραφή: Jerome Naulais)
Πρόκειται για το τελευταίο και πιο διάσημο από τα 24 Caprices του Niccolò Paganini, το οποίο θεωρείται ένα απο τα πιο δύσκολα έργα που έχουν γραφτεί για σόλο βιολί. Στην συναυλία θα παρουσιαστεί σε μεταγραφή για χάλκινα. Το σύνολο θα αποτελείται από δύο κόρνα, τρεις τρομπέτες, τρία τρομπόνια, μια τούμπα και έναν κρουστό.
– Funiculi Funicula – Luigi Denza (1846 – 1922) (μεταγραφή: Jerome Naulais)
Το γνωστό ναπολιτάνικο τραγούδι Funiculi Funicula γράφτηκε από τον Ιταλό συνθέτη Luigi Denza το 1880 εις ανάμνησιν του πρώτου τελεφερίκ στον Βεζούβιο, το οποίο καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1944. Από την πρώτη εκτέλεση μέχρι σήμερα εχουν γίνει αρκετές προσαρμογές και ηχογραφήσεις του συγκεκριμένου τραγουδιού.
(ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 24 λεπτά)
Τέλος ζωντανά από το στούντιο C τα έγχορδα της ορχήστρας θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο γνωστά έργα του Antonin Dvorak, τη Serenade για έγχορδα εργ. 22, την οποία έγραψε μέσα σε 12 μόλις ημέρες, απο τις 3 έως τις 14 Μαΐου 1875 και παρουσίασε για πρώτη φορά, έναν χρόνο αργότερα, το 1876, στην Πράγα.
(ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 30 λεπτά)
Τα έγχορδα της ΕΣΟ διευθύνει ο Στάθης Σούλης.
Την παρουσίαση της συναυλίας θα κάνει ο πιανίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Διονύσης Μαλούχος.