H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συμμετέχοντας στον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη του Δήμου Χαϊδαρίου θα παρουσιάσει μια μοναδική συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλατάκι, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 21:00.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τις Επτά Ωδές στον Ύμνο της  Ελευθερίας του Νικόλαου Μάντζαρου και την αξεπέραστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη  Ο Βαφτιστικός.

Μήνα Πολυχρόνου

Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας του Νικόλαου Μάντζαρου
Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος (1795-1872), ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, ήταν στενός φίλος του Διονύσιου Σολωμού και γοητεύτηκε από το ποίημα Ύμνος εις την Ελευθερία. Το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου επηρέασε βαθιά τον Μάντζαρο που επιθυμούσε ο ύμνος να τραγουδιέται απ’ όλους τους επαναστατημένους Έλληνες. Αρχικά μελοποιήθηκε για τετράφωνη χορωδία και πιάνο, αλλά ακολούθησαν κι άλλες διασκευές. Οι Ωδές αποτελούν μέρος του Ύμνου εις την Ελευθερία ενώ στην τελευταία ωδή ακούγεται η γνωστή και χαρακτηριστική μελωδία του ελληνικού εθνικού ύμνου.

Νίκος Καραγκιαούρης

Ο Βαφτιστικός  του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
Σε μια Αθήνα στο απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων και στην δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, μία σειρά από διασκεδαστικές παρεξηγήσεις προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο όμως εκείνη δεν θυμάται οπτικά. Ο Χαρμίδης επισκέφτεται τη Βιβίκα στο σπίτι όπου μένει με το σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της Κική.
Το έργο θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, «κοντσερτάντε», με ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, ερμηνεύοντας άριες και ντουέτα της μεταξύ των οποίων οι μεγάλες επιτυχίες «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»!  Στο ρόλο του αφηγητή, ο οποίος συνδέει τα τραγούδια με την υπόθεση του έργου, ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.

Λευτέρης Ελευθερίου

Ο Βαφτιστικός 100 και πλέον χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων και αποτελεί δικαίως την δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα.

Αντώνης Κορωναίος

Ο Θ. Σακκελαρίδης (1883 – 1950), από τους θεμελιωτές της Ελληνικής οπερέτας, συνέθεσε τον «Βαφτιστικό » το 1918 υπογράφοντας και το έξυπνο γεμάτο ανατροπές λιμπρέτο. Το δημοφιλές έργο, επηρεασμένο από την βιεννέζικη οπερέτα, συνταιριάζει τη λεπτή ανώδυνη σάτιρα και τα επίκαιρα θέματα με μια μουσική κατ’ εξοχήν ρομαντική, συχνά χρωματισμένη από ανατολίτικα μοτίβα μεταφέροντας την χαρούμενη και ερωτική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής «Μπελ Επόκ». Βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες και ταγκό στροβιλίζονται σε ήχο ελληνικό.

Ελένη Δάβου

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Βιβίκα, Μίνα Πολυχρόνου
Kική, Ελένη Δάβου
Xαρμίδης, Αντώνης Κορωναίος
Ζαχαρούλης / Συνταγματάρχης, Νίκος Καραγκιαούρης

 Αφηγητής: Λευτέρης Ελευθερίου

Ενορχήστρωση: Samy Elgazzar.
Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης
Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Δραμουντάνης, Σωτηρία Σβώλη
Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης

 Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Γιώργος Αραβίδης

 

Είσοδος ελεύθερη  
Διοργάνωση: Δήμος Χαϊδάριου
Πολιτιστικό Κέντρο «Παλατάκι»
Γεωργίου Καραϊσκάκη και Λεωφόρος Αθηνών 161 , Χαϊδάρι
Τηλεφωνο επικοινωνίας 2105821639 και 2105321142